მსოფლიო
პოლიტიკა
სამართალი

24

მაისი

დღის ზოგადი ასტროლოგიური პროგნოზი

შაბათი, მთვარის ოცდამეშვიდე დღე დაიწყება 03:34-ზე, მთვარე კუროში გადაბრძანდება 21:35-ზე – კარგი დღეა ახალი საქმეების დასაწყებად. შანსი მოგეცემათ მოაგვაროთ ძველი პრობლემები. კარგი დღეა ბიზნესისა და სავაჭრო საქმეებისთვის; უფროს თაობასთან ურთიერთობისთვის. მათგან რჩევის მიღება. ურთიერთობის, საქმეების გარჩევას არ გირჩევთ. კარგი დღეა საქმიანობის, სამუშაო ადგილის შესაცვლელად. კარგია მოგზაურობის დაწყება. მცირე ფიზიკური დატვირთვა არ გაწყენთ, კარგი დღეა საოჯახო საქმეების შესასრულებლად, ყვავილების დასარგავად; ქორწინებისა და ნიშნობისათვის. ამ დღეს ადამიანი მეტად მგრძნობიარეა საკვების მიმართ. ნუ გადატვირთავ კუჭს, მაგრამ ნურც იშიმშილებთ. მიიღეთ ჯანსაღი საკვები.
წიგნები
საზოგადოება
Faceამბები
სამხედრო
მოზაიკა
მეცნიერება
კონფლიქტები
კულტურა/შოუბიზნესი
სპორტი
კვირის კითხვადი სტატიები
თვის კითხვადი სტატიები
თაშმიჯაბი - როგორ უნდა მოამზადოთ სვანური სამზარეულოს სიამაყე
თაშმიჯაბი - როგორ უნდა მოამზადოთ სვანური სამზარეულოს სიამაყე

ქარ­თუ­ლი სამ­ზა­რე­უ­ლოს უნი­კა­ლურ გე­მო­ზე ქარ­თვე­ლე­ბიც და უცხო­ე­ლე­ბიც ერ­თხმად თან­ხმდე­ბი­ან. თუმ­ცა, არის კერ­ძე­ბი, რომ­ლებ­საც ქარ­თვე­ლე­ბიც ნაკ­ლე­ბად ვიც­ნობთ და მხო­ლოდ ამა თუ იმ კუ­თხე­ში მოხ­ვედ­რის შემ­დეგ და­ვა­გე­მოვ­ნებთ ხოლ­მე. ერთ-ერთი ასე­თია თაშ­მი­ჯა­ბი - თა­მა­მად შე­იძ­ლე­ბა ით­ქვას სვა­ნუ­რი სამ­ზა­რე­უ­ლოს სი­ა­მა­ყე, რო­მელ­საც სვა­ნეთ­ში ყველ­გან აკე­თე­ბენ და სტუმ­რებ­საც სი­ა­მოვ­ნე­ბით უმას­პინ­ძლდე­ბი­ან.

თაშ'მ'ჯაბ (ქარ­თუ­ლად ნიშ­ნავს მო­ხარ­შულ ყველს), ზემო სვა­ნეთ­ში შუ­შას და მერ­წვსაც ეძა­ხი­ან - კარ­ტო­ფი­ლის მდუ­ღა­რე პი­უ­რე­ში ჩა­ზე­ლი­ლი ახა­ლი ყვე­ლია, ამი­ტო­მაც მას ხში­რად სვა­ნურ ელარჯსაც უწო­დე­ბენ. მისი მომ­ზა­დე­ბა ძა­ლი­ან მარ­ტი­ვია, ცოტა ინ­გრე­დი­ენ­ტსა და მცი­რე დროს მო­ი­თხოვს. ძნე­ლია, მის და­გე­მოვ­ნე­ბა­ზე ვინ­მემ უარი თქვას. რა თქმა უნდა, უმ­ჯო­ბე­სია თაშ­მი­ჯა­ბი სვა­ნე­თის მთებ­ში ყოფ­ნი­სას გა­სინ­ჯოთ, თუმ­ცა მისი მომ­ზა­დე­ბა და და­გე­მოვ­ნე­ბა, არც სახ­ლში იქ­ნე­ბა ური­გო.

თაშ­მი­ჯა­ბის მო­სამ­ზა­დებ­ლად დაგ­ჭირ­დე­ბათ კარ­ტო­ფი­ლი, - სა­სურ­ვე­ლია სვა­ნეთ­ში მოყ­ვა­ნი­ლი, რად­გან ამ კერძს გან­სა­კუთ­რე­ბულ გე­მოს ზუს­ტად ად­გი­ლობ­რი­ვი კარ­ტო­ფი­ლი სძენს, ასე­ვე ჭყინ­ტი ყვე­ლი (ახა­ლი, რბი­ლი სულ­გუ­ნიც შე­იძ­ლე­ბა), წყა­ლი და მა­რი­ლი.

მომ­ზა­დე­ბა: კარ­ტო­ფი­ლი მო­ხარ­შეთ კა­ნი­ა­ნად, მა­რი­ლი­ან წყალ­ში. მო­ხარ­შვის­თა­ნა­ვე გა­ა­ცა­ლეთ კანი და და­ჭე­რით ან გა­ხე­ხეთ, გა­ზ­ქუ­რა­ზე შე­მოდ­გით ქვა­ბი და დაჭ­რი­ლი კარ­ტო­ფი­ლი მო­ამ­ზა­დეთ, რო­გორც პი­უ­რე. კარ­გად მო­ზე­ლილ კარ­ტო­ფილს ჩა­ა­ჭე­რით ჭყინ­ტი ყვე­ლი და შე­ა­ზი­ლეთ მა­ნამ, სა­ნამ ყვე­ლი არ დად­ნე­ბა და წელ­ვა­დი არ გახ­დე­ბა. ძა­ლი­ან სქე­ლი რომ არ გა­მო­ვი­დეს და­უ­მა­ტეთ თბი­ლი რძე ან კარ­ტო­ფი­ლის ნა­ხარ­ში წყა­ლი და მა­რი­ლი გე­მოვ­ნე­ბით. მი­ი­ღებთ შე­სა­ნიშ­ნავ კერძს!

თუ ამ კერძს სახ­ლში ამ­ზა­დებთ, უკე­თე­სია, თუ მას ქვა­ბი­დან სას­წრა­ფოდ თეფ­შზე გა­და­ი­ტანთ და ასე­ვე სწრა­ფად მი­ირ­თმევთ, რომ არ გა­ცივ­დეს. ამას­თან, შე­გიძ­ლი­ათ ბურ­თუ­ლე­ბი გა­ა­კე­თოთ, გა­ა­ცი­ვოთ - ამ შემ­თხვე­ვა­ში ყვე­ლი წელ­ვა­დი აღარ იქ­ნე­ბა, თუმ­ცა ორი­გი­ნა­ლუ­რი კერ­ძი-სტარ­ტე­რი გა­მო­გი­ვათ.

დღის ვიდეო
00:00 / 00:00
ჩრდილოეთ კორეის ახალმა სამხედრო ხომალდმა კატასტროფა განიცადა

თაშმიჯაბი - როგორ უნდა მოამზადოთ სვანური სამზარეულოს სიამაყე

თაშმიჯაბი - როგორ უნდა მოამზადოთ სვანური სამზარეულოს სიამაყე

ქართული სამზარეულოს უნიკალურ გემოზე ქართველებიც და უცხოელებიც ერთხმად თანხმდებიან. თუმცა, არის კერძები, რომლებსაც ქართველებიც ნაკლებად ვიცნობთ და მხოლოდ ამა თუ იმ კუთხეში მოხვედრის შემდეგ დავაგემოვნებთ ხოლმე. ერთ-ერთი ასეთია თაშმიჯაბი - თამამად შეიძლება ითქვას სვანური სამზარეულოს სიამაყე, რომელსაც სვანეთში ყველგან აკეთებენ და სტუმრებსაც სიამოვნებით უმასპინძლდებიან.

თაშ'მ'ჯაბ (ქართულად ნიშნავს მოხარშულ ყველს), ზემო სვანეთში შუშას და მერწვსაც ეძახიან - კარტოფილის მდუღარე პიურეში ჩაზელილი ახალი ყველია, ამიტომაც მას ხშირად სვანურ ელარჯსაც უწოდებენ. მისი მომზადება ძალიან მარტივია, ცოტა ინგრედიენტსა და მცირე დროს მოითხოვს. ძნელია, მის დაგემოვნებაზე ვინმემ უარი თქვას. რა თქმა უნდა, უმჯობესია თაშმიჯაბი სვანეთის მთებში ყოფნისას გასინჯოთ, თუმცა მისი მომზადება და დაგემოვნება, არც სახლში იქნება ურიგო.

თაშმიჯაბის მოსამზადებლად დაგჭირდებათ კარტოფილი, - სასურველია სვანეთში მოყვანილი, რადგან ამ კერძს განსაკუთრებულ გემოს ზუსტად ადგილობრივი კარტოფილი სძენს, ასევე ჭყინტი ყველი (ახალი, რბილი სულგუნიც შეიძლება), წყალი და მარილი.

მომზადება: კარტოფილი მოხარშეთ კანიანად, მარილიან წყალში. მოხარშვისთანავე გააცალეთ კანი და დაჭერით ან გახეხეთ, გაზქურაზე შემოდგით ქვაბი და დაჭრილი კარტოფილი მოამზადეთ, როგორც პიურე. კარგად მოზელილ კარტოფილს ჩააჭერით ჭყინტი ყველი და შეაზილეთ მანამ, სანამ ყველი არ დადნება და წელვადი არ გახდება. ძალიან სქელი რომ არ გამოვიდეს დაუმატეთ თბილი რძე ან კარტოფილის ნახარში წყალი და მარილი გემოვნებით. მიიღებთ შესანიშნავ კერძს!

თუ ამ კერძს სახლში ამზადებთ, უკეთესია, თუ მას ქვაბიდან სასწრაფოდ თეფშზე გადაიტანთ და ასევე სწრაფად მიირთმევთ, რომ არ გაცივდეს. ამასთან, შეგიძლიათ ბურთულები გააკეთოთ, გააცივოთ - ამ შემთხვევაში ყველი წელვადი აღარ იქნება, თუმცა ორიგინალური კერძი-სტარტერი გამოგივათ.

"მინდა ყველამ იცოდეს სიმართლე, რაც ვრცელდება სოციალურ ქსელებში, არ წარმოადგენს ჭეშმარიტებას" - რას ამბობს ლევან რატიანი გარდაცვვლილი ექთნის შესახებ

რა სამუშაოების განხორციელება იგეგმება ვაშლიჯვრის მეწყერსაშიშ ზონაში? - "ფერდის გამაგრების სამუშაოები დაიწყო"

დროის რა პერიოდი უნდა გავიდეს ვაქცინის პირველი დოზის გაკეთებიდან მეორემდე და დაგჭირდებათ თუ არა ხელახალი რეგისტრაცია?