მსოფლიო
სამხედრო

24

მაისი

დღის ზოგადი ასტროლოგიური პროგნოზი

შაბათი, მთვარის ოცდამეშვიდე დღე დაიწყება 03:34-ზე, მთვარე კუროში გადაბრძანდება 21:35-ზე – კარგი დღეა ახალი საქმეების დასაწყებად. შანსი მოგეცემათ მოაგვაროთ ძველი პრობლემები. კარგი დღეა ბიზნესისა და სავაჭრო საქმეებისთვის; უფროს თაობასთან ურთიერთობისთვის. მათგან რჩევის მიღება. ურთიერთობის, საქმეების გარჩევას არ გირჩევთ. კარგი დღეა საქმიანობის, სამუშაო ადგილის შესაცვლელად. კარგია მოგზაურობის დაწყება. მცირე ფიზიკური დატვირთვა არ გაწყენთ, კარგი დღეა საოჯახო საქმეების შესასრულებლად, ყვავილების დასარგავად; ქორწინებისა და ნიშნობისათვის. ამ დღეს ადამიანი მეტად მგრძნობიარეა საკვების მიმართ. ნუ გადატვირთავ კუჭს, მაგრამ ნურც იშიმშილებთ. მიიღეთ ჯანსაღი საკვები.
სამართალი
სპორტი
საზოგადოება
კულტურა/შოუბიზნესი
მოზაიკა
მეცნიერება
წიგნები
Faceამბები
კონფლიქტები
კვირის კითხვადი სტატიები
თვის კითხვადი სტატიები
იცით თუ არა, რომ პირველი პიცა იტალიაში სულაც არ დაუმზადებიათ?
იცით თუ არა, რომ პირველი პიცა იტალიაში სულაც არ დაუმზადებიათ?

პიცა, რო­მე­ლიც იტა­ლი­ურ ტრა­დი­ცი­ულ კერ­ძად მი­იჩ­ნე­ვა, პირ­ვე­ლად იტა­ლი­ა­ში სუ­ლაც არ მო­უმ­ზა­დე­ბი­ათ.

პირ­ვე­ლი პიცა, ჯერ კი­დევ ჩვენ წელ­თაღ­რი­ცხვამ­დე ბერ­ძნებ­მა და­ამ­ზა­დეს. ბერ­ძნუ­ლი პიცა იყო თხე­ლი, ბრტყე­ლი პური, რო­მელ­საც აფორ­მებ­დნენ ზე­ი­თუ­ნის ზე­თით, ბოსტნე­უ­ლით და სხვა­დას­ხვა და­ნა­მა­ტით.

პირ­ვე­ლი გა­სა­ყი­დად გამ­ზა­დე­ბუ­ლი პიცა კი ნამ­დვი­ლად იტა­ლი­ა­ში, რომ­ში და­ამ­ზა­დეს XVII სა­უ­კუ­ნე­ში. იტა­ლი­უ­რი პი­ცის პირ­ველ წი­ნაპ­რად სწო­რედ ეს გა­სა­ყი­დად გამ­ზა­დე­ბუ­ლი სა­ხე­ო­ბა მო­ი­აზ­რე­ბა და მას ფო­კა­ჩას უწო­დე­ბენ. თა­ნა­მედ­რო­ვე პიცა, რო­მელ­მაც დღეს­დღე­ო­ბით სხვა­დას­ხვა კულ­ტუ­რა­ში ფარ­თო გავ­რცე­ლე­ბა ჰპო­ვა, წარ­მო­იშ­ვა ნე­ა­პოლ­ში.

ამე­რი­კა­ში, ინ­გლის­ში, საფ­რან­გეთ­სა და ეს­პა­ნეთ­ში, პიცა პირ­ვე­ლად მე­ო­რე მსოფ­ლიო ომის შემ­დეგ გა­მოჩ­ნდა. ამე­რი­კის შე­ერ­თე­ბულ შტა­ტებ­ში პიცა იტა­ლი­ელ­მა იმიგ­რან­ტებ­მა ჩა­ი­ტა­ნეს. შემ­დგომ­ში მან ტრანსფორ­მა­ცია გა­ნი­ცა­და და დღეს­დღე­ო­ბით პი­ცის ცალ­კე­ულ სა­ხე­ო­ბა­თაც ჩა­მო­ყა­ლიბ­და. ამე­რი­კუ­ლი პიცა იტა­ლი­უ­რის­გან ძი­რი­თა­დად ცო­მის სის­ქით გან­სხვავ­დე­ბა, ასე­ვე გან­სხვა­ვე­ბუ­ლია შე­მად­გენ­ლო­ბაც. ამე­რი­კუ­ლი პიცა უფრო დატ­ვირ­თუ­ლია ინ­გრე­დი­ენ­ტე­ბით და რო­გორც წესი, უფრო ნოყი­ე­რია, ვიდ­რე იტა­ლი­უ­რი.

Animated GIF

სა­ქარ­თვე­ლო­ში პირ­ვე­ლი პი­ცე­რია რა­ი­ნერ კა­უფ­მან­მა, თბი­ლის­ში, 1999 წელს, ბარ­ნო­ვის 32–ში გახ­სნა. პი­ცე­რი­ის სა­ხელ­წო­დე­ბა სა­კუ­თარ სა­ხელს და­უ­კავ­ში­რა: "რა­ი­ნე­რის პი­ცე­რია და ლუ­დის ბარი’’. ამე­რი­კუ­ლი პი­ცე­რია შე­და­რე­ბით გვი­ან, 2009 წელს გაჩ­ნდა, რო­დე­საც ამე­რი­კელ­მა ემიგ­რან­ტებ­მა – ერიკ და ემი ბინ­დერებ­მა გამ­სა­ხურ­დი­ას 36-ში "რო­ნის პი­ცე­რია" გახ­სნეს. ეს ამე­რი­კუ­ლი პი­ცე­რია სქე­ლი ცო­მის, ე.წ. "ჩი­კა­გოს პი­ცას" აცხობს.

პიცა დღემ­დე მსოფ­ლი­ოს ერთ-ერთ ყვე­ლა­ზე პო­პუ­ლა­რულ კერ­ძად მი­იჩ­ნე­ვა. მისი რე­კორ­დუ­ლად ბევ­რი, 250-მდე სა­ხე­ო­ბა არ­სე­ბობს და რაც არ უნდა და­უ­ჯე­რებ­ლად ჟღერ­დეს, ყო­ველ­წლი­უ­რად მსოფ­ლი­ო­ში 6 მი­ლი­არ­დზე მეტი პიცა მზად­დე­ბა.

პი­ცის ის­ტო­რია წარ­მო­გიდ­გი­ნათ იტა­ლი­ურ­მა კაფე "პი­ა­ტომ", რო­მე­ლიც პი­ცის ფარ­თო არ­ჩე­ვანს გთა­ვა­ზობთ შემ­დეგ მი­სა­მარ­თებ­ზე: "ბიბ­ლუ­სი გა­ლე­რეა" თბი­ლი­სი: ჭავ­ჭა­ვა­ძის #7, კან­დე­ლა­კის #7, ვაჟა-ფშა­ვე­ლას #7; თე­ლა­ვი : ბახ­ტრი­ო­ნი­სა და სა­ა­კა­ძის კვე­თა; ბა­თუ­მი: მე­მედ აბა­ში­ძის #52

დღის ვიდეო
00:00 / 00:00
ჩრდილოეთ კორეის ახალმა სამხედრო ხომალდმა კატასტროფა განიცადა

იცით თუ არა, რომ პირველი პიცა იტალიაში სულაც არ დაუმზადებიათ?

იცით თუ არა, რომ პირველი პიცა იტალიაში სულაც არ დაუმზადებიათ?

პიცა, რომელიც იტალიურ ტრადიციულ კერძად მიიჩნევა, პირველად იტალიაში სულაც არ მოუმზადებიათ.

პირველი პიცა, ჯერ კიდევ ჩვენ წელთაღრიცხვამდე ბერძნებმა დაამზადეს. ბერძნული პიცა იყო თხელი, ბრტყელი პური, რომელსაც აფორმებდნენ ზეითუნის ზეთით, ბოსტნეულით და სხვადასხვა დანამატით.

პირველი გასაყიდად გამზადებული პიცა კი ნამდვილად იტალიაში, რომში დაამზადეს XVII საუკუნეში. იტალიური პიცის პირველ წინაპრად სწორედ ეს გასაყიდად გამზადებული სახეობა მოიაზრება და მას ფოკაჩას უწოდებენ. თანამედროვე პიცა, რომელმაც დღესდღეობით სხვადასხვა კულტურაში ფართო გავრცელება ჰპოვა, წარმოიშვა ნეაპოლში.

ამერიკაში, ინგლისში, საფრანგეთსა და ესპანეთში, პიცა პირველად მეორე მსოფლიო ომის შემდეგ გამოჩნდა. ამერიკის შეერთებულ შტატებში პიცა იტალიელმა იმიგრანტებმა ჩაიტანეს. შემდგომში მან ტრანსფორმაცია განიცადა და დღესდღეობით პიცის ცალკეულ სახეობათაც ჩამოყალიბდა. ამერიკული პიცა იტალიურისგან ძირითადად ცომის სისქით განსხვავდება, ასევე განსხვავებულია შემადგენლობაც. ამერიკული პიცა უფრო დატვირთულია ინგრედიენტებით და როგორც წესი, უფრო ნოყიერია, ვიდრე იტალიური.

Animated GIF

საქართველოში პირველი პიცერია რაინერ კაუფმანმა, თბილისში, 1999 წელს, ბარნოვის 32–ში გახსნა. პიცერიის სახელწოდება საკუთარ სახელს დაუკავშირა: ,,რაინერის პიცერია და ლუდის ბარი’’. ამერიკული პიცერია შედარებით გვიან, 2009 წელს გაჩნდა, როდესაც ამერიკელმა ემიგრანტებმა – ერიკ და ემი ბინდერებმა გამსახურდიას 36-ში „რონის პიცერია” გახსნეს. ეს ამერიკული პიცერია სქელი ცომის, ე.წ. „ჩიკაგოს პიცას” აცხობს.

პიცა დღემდე მსოფლიოს ერთ-ერთ ყველაზე პოპულარულ კერძად მიიჩნევა. მისი რეკორდულად ბევრი, 250-მდე სახეობა არსებობს და რაც არ უნდა დაუჯერებლად ჟღერდეს, ყოველწლიურად მსოფლიოში 6 მილიარდზე მეტი პიცა მზადდება.

პიცის ისტორია წარმოგიდგინათ იტალიურმა კაფე „პიატომ“, რომელიც პიცის ფართო არჩევანს გთავაზობთ შემდეგ მისამართებზე: „ბიბლუსი გალერეა“ თბილისი: ჭავჭავაძის #7, კანდელაკის #7, ვაჟა-ფშაველას #7; თელავი : ბახტრიონისა და სააკაძის კვეთა; ბათუმი: მემედ აბაშიძის #52

ახალგაზრდებისთვის საინტერესო ამბები!

შოთა რუსთაველის გაციფრულებული პორტრეტი და „ვეფხისტყაოსნით“ შთაგონებული კოლექცია

"ნინის კითხვის საათი" – "ბიბლუსის" პროექტი, რომელიც წელს ათასობით ბავშვს გააერთიანებს