მანდარინის სურნელი, ჩვეულებრივ, ახალი წლის ასოციაციას იწვევს. ეს ციტრუსი ხომ განსაკუთრებულად ბავშვებს უყვართ. ის ორგანიზმისთვის ძალიან სასარგებლოა, მდიდარია უნიკალური ნივთიერებებით, რის გამოც სამკურნალო თვისებებსაც ფლობს.
დიეტოლოგები გვირჩევენ სეზონზე რეგულარულად მივირთვათ მანდარინი, რადგან მასში ბევრია კაროტინი, ვიტამინი ჩ და B6, მაგნიუმი, რკინა, კალიუმი, სპილენძი, ფოსფორი და სხვადასხვა მიკროელემენტი. ამასთან, 100 გრამი მანდარინი მხოლოდ 53 კალორიას შეიცავს.
მანდარინის 8 სასარგებლო თვისება:
1) აძლიერებს იმუნიტეტს და ორგანიზმს იცავს სიმსივნური პათოლოგიისგან - მანდარინში უხვად შემავალი "ცე" ვიტამინი და სხვა ანტიოქსიდანტები ხელს უშლის კანცეროგენულ ნივთიერებებს უჯრედთა დაზიანებასა და გადაგვარებაში, აძლიერებს იმუნურ სისტემას. მანდარინის წვენის მიღება ღვიძლის კიბოს საპროფილაქტიკო უნიკალური საშუალებაა;
2) წმენდს სისხლძარღვებს, აქვეითებს ქოლესტერინის დონეს - ეს იმ შემთხვევაში თუ მანდარინს თეთრი მემბრანებით (ხიდებ-გარსიანად) მიირთმევთ. ბევრი ამ ნაწილებისგან ათავისუფლებს (ასე ვთქვათ წმენდს) ლებნებს და ისე მიირთმევს წვნიან რბილობს, რაც არასწორია;
3) აქვეითებს გლუკოზის დონეს სისხლში – ამ თვისების გამო მანდარინის მოყვარულებს შაქრიანი დიაბეტი ტიპი 2-ის განვითარება არ ემუქრებათ;
4) აუმჯობესებს მხედველობას - მანდარინი მდიდარია A ვიტამინით, რომელიც ზრუნავს და იცავს მხედველობის ორგანოს;...განაგრძეთ კითხვა