როდესაც ღვინო დადუღდება და მეღვინეები ახალ ღვინოს გადაიღებენ, გაზაფხულობით ან/და შემოდგომობით ჭაჭის ხდას იწყებენ. ცხადია ჭაჭა არაა ერთგვაროვანი სასმელი, ასევე განსხვავებულია მხდელის ხელწერაც. აქვე აღსანიშნავია რომ, ყველა რეგიონს ჭაჭის ხდის თავისებური "სტილი" გააჩნია. თუმცა ყველა მხდელის წინაშე უმთავრესი პრობლემა დგას, კერძოდ ჭაჭის გაფილტვრა.
საქართველოში სითხეს, რომელსაც ჭაჭას ვუწოდებთ ნაწილობრივ გამოხატავს იმ ალკოჰოლური სასმელის თვისებებს და სხვა მახასიათებლებს, რასაც მთელი მსოფლიო იცნობს.
არაყი აღმოსავლური, კერძოდ კი არაბული, სპარსული და თურქული წარმომავლობის სიტყვაა და უფრო დისტილაციის მეთოდით მიღებულ სასმელებს შეესაბამება. ჭაჭა კი, წურძნის ნარჩენი მასისგან იხდება.
წაიკითხეთ ასევე: "ასეთ ქვაბში გამოხდილი არაყი მავნებელია" - როგორ ხდიან არაყს საქართველოს კუთხეებში და რა ერქვა სასმელს ძველად