Faceამბები
საზოგადოება

26

მაისი

დღის ზოგადი ასტროლოგიური პროგნოზი

ორშაბათი, მთვარის ოცდამეცხრე დღე დაიწყება 03:56-ზე, მთვარე 21:22-დან ტყუპში იქნება – საკმაოდ რთული დღეა. არ დაიწყოთ ახალი საქმეები. მოერიდეთ ფინანსურ ოპერაციებს, ყოველგვარ ვაჭრობასა და სასამართლო საქმეს. სხვა დღისთვის გადადეთ უფროსთან შეხვედრა და საქმეებზე საუბარს. არ გირჩევთ მგზავრობას, საქმეების გარჩევას. მეტად დაისვენეთ. კარგია მსუბუქი ვარჯიში. ამ დღეს ქორწინება დაუშვებელია. განქორწინების მიზეზი ერთ-ერთი მეუღლის ღალატი ან ტყუილი გახდება. სასურველია ამ დღეს დაიცვათ მარხვა. ნებადართულია რძის პროდუქტები. ხორცი არა. ძილის წინ მიიღეთ გამწმენდი შხაპი. ნაკლები დრო გაატარეთ უჰაერო ოთახში, მოერიდეთ ე.წ. მოწევის ადგილებს. გაანიავეთ ოთახი. შეამცირეთ დატვირთვა ხელებსა და მხრებზე.
პოლიტიკა
მსოფლიო
სამხედრო
სპორტი
კულტურა/შოუბიზნესი
მოზაიკა
მეცნიერება
წიგნები
კონფლიქტები
კვირის კითხვადი სტატიები
თვის კითხვადი სტატიები
თუ ბედნიერი არ ხართ, ხაჭაპური არ უნდა გამოაცხოთ - BBC-ს ჟურნალისტი
თუ ბედნიერი არ ხართ, ხაჭაპური არ უნდა გამოაცხოთ - BBC-ს ჟურნალისტი

უგემ­რი­ე­ლეს ხა­ჭა­პურს ქარ­თვე­ლე­ბი ძა­ლი­ან ხში­რად ამ­ზა­დე­ბენ, თუმ­ცა ის მხო­ლოდ ლხი­ნის დროს ცხვე­ბა, ამის შე­სა­ხებ "ბი­ბი­სის" ჟურ­ნა­ლის­ტი დე­ვიდ ფარ­ლი წერს.

მისი თქმით, ქარ­თველ­მა კუ­ლი­ნა­რებ­მა გა­ნუ­მარ­ტეს, რომ "თუ ცუდ ხა­სი­ათ­ზე ხართ, ახ­ლობ­ლის გარ­დაც­ვა­ლე­ბას გლო­ვობთ, ან გული გაქვთ ნატ­კე­ნი, ცომს ხელი არ უნდა მო­კი­დოთ, თავი შორს უნდა და­ი­ჭი­როთ მის­გან”.

ფარ­ლი წერს, რომ პირ­ვე­ლად ხა­ჭა­პუ­რი რი­კო­თის უღელ­ტე­ხილ­ზე გა­სინ­ჯა. მას­პინ­ძლებ­მა გა­ნუ­მარ­ტეს, რომ თუ ხა­ჭა­პუ­რი გემ­რი­ე­ლია, მცხო­ბე­ლი აუ­ცი­ლებ­ლად ბედ­ნი­ე­რია, სხვა შემ­თხვე­ვა­ში ხა­ჭა­პუ­რის ჭამა შე­უძ­ლე­ბე­ლი იქ­ნე­ბო­და.

თე­ო­რი­ის და­სამ­ტკი­ცებ­ლად ჟურ­ნა­ლის­ტი სამ­ზა­რე­უ­ლო­ში შე­იყ­ვა­ნეს, სა­დაც ახალ­მო­ზე­ლილ ცომ­თან იჯდა ქალი და სულ­გუ­ნის ბურ­თებს აკე­თებ­და ხა­ჭა­პუ­რის­თვის. მან სტუმ­რებს შე­ხე­და და მხი­ა­რუ­ლად გა­უ­ღი­მა.

ფარ­ლი წერს, რომ ხა­ჭა­პუ­რი სა­ქარ­თვე­ლო­ში ყველ­გან იყი­დე­ბა - ქუ­ჩის სა­ცხო­ბებ­ში, მა­ღა­ლი კლა­სის რეს­ტორ­ნებ­ში... სა­ქარ­თვე­ლოს მო­სახ­ლე­ო­ბის 88% პი­ცა­სა და ხა­ჭა­პურს შო­რის არ­ჩე­ვანს ხა­ჭა­პუ­რის სა­სარ­გებ­ლოდ აკე­თებს.

ამას­თან, შე­საძ­ლოა, ხა­ჭა­პუ­რის ის­ტო­რია პი­ცა­საც უკავ­შირ­დე­ბო­დეს.

"შავი ზღვით რო­მა­ე­ლი ჯა­რის­კა­ცე­ბი ჩა­მო­დი­ოდ­ნენ სა­ქარ­თვე­ლოს ტე­რი­ტო­რი­ა­ზე და მათ ჩა­მოჰ­ქონ­დათ პი­ცის მსგავ­სი რე­ცეპ­ტე­ბი. მე­თექ­ვსმე­ტე სა­უ­კუ­ნემ­დე ევ­რო­პა­ში პო­მი­დო­რი არ იყო, ამი­ტომ ცხვე­ბო­და მხო­ლოდ ცომი და ყვე­ლი, რო­მე­ლიც ხა­ჭა­პურს ჰგავ­და," - ამ­ბობს დალი ცა­ა­ვა, რო­მე­ლიც სა­ქარ­თვე­ლოს კუ­ლი­ნა­რი­ის აკა­დე­მი­ა­ში ას­წავ­ლი­და.

ცა­ა­ვამ, აქვე, აღ­ნიშ­ნა, რომ ხა­ჭა­პუ­რი ნამ­დვი­ლად არის მცხო­ბე­ლის "სარ­კე" და ზუს­ტად გვიჩ­ვე­ნებს, რო­გორ ხა­სი­ათ­ზე იყო, რო­დე­საც ხა­ჭა­პურს აცხობ­და.

დღის ვიდეო
00:00 / 00:00
ჩრდილოეთ კორეის ახალმა სამხედრო ხომალდმა კატასტროფა განიცადა
ავტორი:

თუ ბედნიერი არ ხართ, ხაჭაპური არ უნდა გამოაცხოთ - BBC-ს ჟურნალისტი

თუ ბედნიერი არ ხართ, ხაჭაპური არ უნდა გამოაცხოთ - BBC-ს ჟურნალისტი

უგემრიელეს ხაჭაპურს ქართველები ძალიან ხშირად ამზადებენ, თუმცა ის მხოლოდ ლხინის დროს ცხვება, ამის შესახებ "ბიბისის" ჟურნალისტი დევიდ ფარლი წერს.

მისი თქმით, ქართველმა კულინარებმა განუმარტეს, რომ "თუ ცუდ ხასიათზე ხართ, ახლობლის გარდაცვალებას გლოვობთ, ან გული გაქვთ ნატკენი, ცომს ხელი არ უნდა მოკიდოთ, თავი შორს უნდა დაიჭიროთ მისგან”.

ფარლი წერს, რომ პირველად ხაჭაპური რიკოთის უღელტეხილზე გასინჯა. მასპინძლებმა განუმარტეს, რომ თუ ხაჭაპური გემრიელია, მცხობელი აუცილებლად ბედნიერია, სხვა შემთხვევაში ხაჭაპურის ჭამა შეუძლებელი იქნებოდა.

თეორიის დასამტკიცებლად ჟურნალისტი სამზარეულოში შეიყვანეს, სადაც ახალმოზელილ ცომთან იჯდა ქალი და სულგუნის ბურთებს აკეთებდა ხაჭაპურისთვის. მან სტუმრებს შეხედა და მხიარულად გაუღიმა.

ფარლი წერს, რომ ხაჭაპური საქართველოში ყველგან იყიდება - ქუჩის საცხობებში, მაღალი კლასის რესტორნებში... საქართველოს მოსახლეობის 88% პიცასა და ხაჭაპურს შორის არჩევანს ხაჭაპურის სასარგებლოდ აკეთებს.

ამასთან, შესაძლოა, ხაჭაპურის ისტორია პიცასაც უკავშირდებოდეს.

"შავი ზღვით რომაელი ჯარისკაცები ჩამოდიოდნენ საქართველოს ტერიტორიაზე და მათ ჩამოჰქონდათ პიცის მსგავსი რეცეპტები. მეთექვსმეტე საუკუნემდე ევროპაში პომიდორი არ იყო, ამიტომ ცხვებოდა მხოლოდ ცომი და ყველი, რომელიც ხაჭაპურს ჰგავდა," - ამბობს დალი ცაავა, რომელიც საქართველოს კულინარიის აკადემიაში ასწავლიდა.

ცაავამ, აქვე, აღნიშნა, რომ ხაჭაპური ნამდვილად არის მცხობელის "სარკე" და ზუსტად გვიჩვენებს, როგორ ხასიათზე იყო, როდესაც ხაჭაპურს აცხობდა.

საჩუქარი 60 წელს გადაცილებულ მუსიკის მოყვარულებს!

რა ნაწილი წაუშალეს ია ფარულავას სკანდალური გადაცემიდან - ტელეწამყვანს ცნობილი სახეები უპირისპირდებიან და ქიბარ ხალვაშს მიმართავენ

ერთი სახლის გაცოცხლებული ისტორია... - რა ოცნება აუსრულეს მთაწმინდაზე მცხოვრებ 82 წლის ქალბატონს