ერთ-ერთი პრესტიჟული რესტორნის შეფი გამოვიდა და "შქმერული" მაიონეზით გააკეთა. მაიონეზი ცივი კერძებისაა და ცხელში არ შეიძლება, იჭრება
ბატონი გრიგოლ გაგნიძე კულინარიას პროფესიურ დონეზე წლების განმავლობაში ემსახურებოდა და ჯერ კიდევ 50-იანი წლებიდან, სხვადასხვა ადგილას მუშაობისას დიდი გამოცდილება დააგროვა. საქმიანობამ, რომელსაც მთელი მონდომებითა და ენთუზიაზმით ემსახურებოდა, სახელიც მოუტანა და ბევრი ნაცნობ-მეგობარიც შესძინა. ცნობილი კერძის - "ქათამი შქმერულად" (და არა ჩქმერულად) რეცეპტი სწორედ ბატონი გრიშას სახელზეა რეგისტრირებული და მისი საფირმო კერძია. წარმოშობით რაჭველმა ახალგაზრდამ, ბიძის დახმარებით, დედაქალაქში თავის დამკვიდრება და დედისთვის შრომის შემსუბუქება სწორედ კულინარიით სცადა. აღნიშნავს, რომ მხატვრობის ინტერესი ჰქონდა და ნანობს, რომ უდროობის გამო, უმაღლესი განათლების მიღება ვერ შეძლო, თუმცა, პროფესიონალ შეფ-მზარეულს ხატვის ნიჭი ამ სფეროში ნამდვილად გამოადგა.
- თბილისში რომ ჩამოვედი, ღამის სკოლაში ვსწავლობდი. უმაღლესში, სამწუხაროდ, ვერ ჩავაბარე. ბიძაჩემი მზარეული იყო და 1956 წელს თავისთან წამიყვანა სამუშაოდ. მას შემდეგ მზარეულად დავრჩი. 24 წლის ვიყავი, ბუდაპეშტში ახალგაზრდა მზარეულების საერთაშორისო კონკურსზე მოსკოვმა ორი ახალგაზრდა მზარეული რომ მოითხოვა და მე და ჩემი მეგობარი - გურამ გელოვნიშვილი საბჭოთა კავშირის სახელით გაგვგზავნეს. ოთხი ჯილდო წამოვიღეთ და ოთხივე მოსკოვში დარჩა. იქიდან ჩამოსულები კი უფრო სახელოვნები გავხდით და იმის მერე, გამოფენებსა და კონკურსებში ხშირად ვმონაწილეობდით.
ძველთბილისური ქეიფი და ცნობილების გართობა
- მაშინ სულ სხვანაირი ქეიფი იცოდნენ თბილისში, უფრო გაწონასწორებული, ზრდილობიანი, ზომა-წონა იცოდნენ, არ ჩხუბობდნენ, კერძებშიც კარგად ერკვეოდნენ. ახლა ის ყველაფერი იკარგება. დილა ხაშით იწყებოდა, 6 საათიდან და გადააბამდნენ ხოლმე, სულ ხალხი იყო გვიანობამდე. ზაფხულში, ბატკნის სეზონი რომ დადგებოდა, სულ გვქონდა მენიუში, ახლა კი ცხვარს აღარ მიირთმევენ, არადა, გემრიელი კერძებია. მთის ცხვარს, მით უმეტეს - ბატკანს სუნი არა აქვს, თუ ეს აწუხებთ... პოპულარული კერძები იყო "ოსტრი", "სალიანკა", ბატკნის მწვადი, ბატკნის "ჩაქაფული", "ჩანახი", თევზებიდან - ზუთხი შამფურზე, ხრამული და სხვები. ჩვენს რესტორანში ცნობილი პიროვნებები ხშირად მოდიოდნენ და ყველას ვიცნობდი. მაგალითად, რევაზ ლაღიძე, თენგიზ სუხიშვილი, თენგიზ ზაალიშვილი, თემურ ქევხიშვილი, ლამარა ჭყონია, ცისანა ტატიშვილი, სუხიშვილების ანსამბლისა და "ერისიონის", მთავრობის ხალხი, "რუსთავის" მომღერლები, მხატვრები და სხვები. მათთან ერთად, უცხოეთშიც ხშირად დავდიოდი. არაერთხელ გვიქეიფია. თბილისში რომ ჩამოვედი, სულ 14 რესტორანი იყო. მაშინ არავის უჭირდა და წარმოიდგინეთ, რამდენი ადამიანის გასტუმრება გვიწევდა. მთელი დღე ფეხზე ვიდექით. მანქანაც ცოტას ჰყავდა, ქალაქგარეთ რომ გასულიყვნენ და ძირითადად თბილისში ერთობოდნენ. ამდენი ხალხიც არ ცხოვრობდა მაშინ აქ... ახლა ყოველი ფეხის ნაბიჯზე რესტორანია.
თანამედროვე კერძებში დაშვებული შეცდომები
- უცხოური კერძი აქაც ბევრი კეთდებოდა, მაგრამ ადგილზე რომ გასინჯავ, სხვანაირია. მათ გაფორმებებს ვაკვირდებოდით და გადმოგვქონდა. ახლა ბევრი რამ შეიცვალა, თუმცა, თანამედროვე ტენდენციები მომწონს კიდეც, ლამაზად აფორმებენ, მაგრამ ქართულ კერძებთან დაკავშირებით რაღაცები არ მომწონს, ძველი იკარგება და ცვლიან. ამას წინათ, ერთ-ერთ გადაცემაში ნიგვზიანი ხარჩო ბრინჯით გააკეთეს, როგორ შეიძლება? "ჩიჟი ბიჟი" პომიდორს და კვერცხს დაარქვეს, არადა, ეს კერძი ცხვრის გატარებული ხორცით კეთდება, სუნელებითაა შეზავებული, კვერცხით ტაფაზე წვავ. ერთ-ერთი პრესტიჟული რესტორნის შეფი გამოვიდა და "შქმერული" მაიონეზით გააკეთა. მაიონეზი ცივი კერძებისაა და ცხელში არ შეიძლება, იჭრება. მით უმეტეს, შქმერში რა იცოდნენ მაიონეზი?
როგორი უნდა იყოს ნამდვილი "შქმერული"
- "შქმერული" ჩვენს სოფელში იციან და აქ რომ ჩამოვედი, მეც ვაკეთებდი, ოღონდ მენიუში არ გვქონდა. მერე, სამინისტრომ მითხრა, ეგ კერძი შენი სოფლიდანაა, დაამუშავე და მენიუში შევიტანოთო. ნორმები შევიმუშავე და ახლა "შქმერული" ჩემს საფირმო კერძად ითვლება... განაგრძეთ კითხვა