ზოგიერთი მეცნიერის მოსაზრებით, ვაზის ის კულტურული ჯიშები, რომელთა გამოყენებაც დღეს მსოფლიო მევენახეობაშია დანერგილი - სამ გეოგრაფიულ ჯგუფად იყოფა: 1. დასავლეთ ევროპული, 2. აღმოსავლეთ ევროპული, 3. შავი ზღვის აუზის. დასავლეთ ევროპული ჯიშები ძირითადად წარმოდგენილია ფრანგული და გერმანული საღვინე ჯიშებით და გამოირჩევა მომცრო ზომის კუმსი მტევნებით. მისი რბილობი წვნიანია, ეს ჯიშები წმინდა საღვინე ჯიშებს მიეკუთვნება. აღმოსავლეთის ზონის ჯიშებს დიდი ზომის მტევნები აქვს. მარცვალი მსხვილია, ოვალური ფორმით ძირითადად. გამოიყენებენ სუფრის ყურძნად ან უალკოჰოლო სასმელების დასამზადებლად.