მსოფლიო
სამართალი
მოზაიკა

22

ივნისი

დღის ზოგადი ასტროლოგიური პროგნოზი

ორშაბათი, მთვარის ოცდამეშვიდე დღე დაიწყება 02:18-ზე, მთვარე ტყუპში გადავა 06:57-ზე – რეკომენდებულია საიდუმლო ცოდნის მიღება. რთული სიტუაციიდან გამოსავლის პოვნა. იყავით ყურადღებიანი ყველა ფინანსურ საკითხზე. გადაიხადეთ ვალები. შუადღის შემდეგ გააფორმეთ კონტრაქტები და დაიწყეთ ახალი საქმე. მოაგვარეთ პრობლემები პარტნიორებთან, კოლეგებთან და უფროსებთან. გამოიჩინეთ ტოლერანტობა, გაგება, დიპლომატია. დრო დაუთმეთ სწავლას. არ დალიოთ ალკოჰოლი. მოერიდეთ ხორცის კერძებს. კარგი დღეა რომანტიკული პაემნისთვის. ასევე ხელსაყრელი პერიოდია ჩხუბისა და კონფლიქტის შემდეგ შერიგებისთვის.
სამხედრო
პოლიტიკა
მეცნიერება
კონფლიქტები
კულტურა/შოუბიზნესი
Faceამბები
კვირის კითხვადი სტატიები
თვის კითხვადი სტატიები
სა­ხედ­რის რძე - უნი­კა­ლუ­რი თვი­სე­ბე­ბის მქო­ნე ჯან­მ­რ­თე­ლო­ბი­ს ელექ­სი­რი
სა­ხედ­რის რძე - უნი­კა­ლუ­რი თვი­სე­ბე­ბის მქო­ნე ჯან­მ­რ­თე­ლო­ბი­ს ელექ­სი­რი

დად­გე­ნი­ლია, რომ ერ­თი წვე­თი სა­ხედ­რის რძე 100 მი­ლი­ონ­ზე მეტ უწ­ვ­რი­ლეს ცხი­მის ბურ­თუ­ლას შე­ი­ცავს, რომ­ლე­ბიც სა­მა­სამ­დე სა­სარ­გებ­ლო ნივ­თი­ე­რე­ბი­თაა მდი­და­რი, მათ შო­რის, კალ­ცით, ფოს­ფო­რით, A, B, C და D ვი­ტა­მი­ნე­ბით (მას­ში ჩ ვი­ტა­მი­ნის შემ­ც­ვე­ლო­ბა, ძრო­ხის რძეს­თან შე­და­რე­ბით, 60-ჯერ მე­ტი­ა), ომე­გა 3-ით, ომე­გა 6-ით... სა­ხედ­რის რძის მი­ღე­ბი­სას კა­ნი დი­დი რა­ო­დე­ნო­ბით კო­ლა­გენს გა­მო­ი­მუ­შა­ვებს, რძე­ში შე­მა­ვა­ლი ლაქ­ტო­ზა კი მის და­ბე­რე­ბას უშ­ლის ხელს. მი­ნე­რა­ლე­ბის, ვი­ტა­მი­ნე­ბის, ცხი­მო­ვა­ნი მჟა­ვე­ბი­სა და ბი­ო­აქ­ტი­უ­რი ფერ­მენ­ტე­ბის წყა­ლო­ბით ნელ­დე­ბა ნა­ო­ჭე­ბის წარ­მოქ­მ­ნის პრო­ცე­სი, კა­ნი გა­ცი­ლე­ბით ნა­ზი და ჯან­სა­ღი შე­ფე­რი­ლო­ბის ხდე­ბა. სა­ხედ­რის რძე არა­თუ ხელს უშ­ლის ცხი­მე­ბის წარ­მოქ­მ­ნას, არა­მედ უკ­ვე წარ­მოქ­მ­ნი­ლი ცხი­მის დაშ­ლი­სა და ორ­გა­ნიზ­მი­დან ქო­ლეს­ტე­რი­ნის გა­მო­დევ­ნის პრო­ცესს ააქ­ტი­უ­რებს... შე­სა­ბა­მი­სად, ის ფარ­თოდ გა­მო­ი­ყე­ნე­ბა რო­გორც გა­და­უ­მუ­შა­ვე­ბე­ლი სა­ხით, ისე კოს­მე­ტი­კუ­რი და ფარ­მა­ცევ­ტუ­ლი პრო­დუქ­ცი­ის წარ­მო­ე­ბა­ში.

პრო­ფე­სი­ით მხატ­ვარ­მა და მო­ქან­და­კემ, თე­მურ ლო­მი­ძემ, ათე­უ­ლი წლე­ბი მოს­კოვ­ში, კვიპ­როს­სა და ბერ­ლინ­ში გა­ა­ტა­რა. საზღ­ვარ­გა­რეთ მხო­ლოდ პრო­ფე­სი­ით მუ­შა­ობ­და, ქმნი­და ტი­ლო­ებ­სა და ქან­და­კე­ბებს. 350-მდე ტი­ლო­სა და 15 ქან­და­კე­ბის ავ­ტო­რის ნა­მუ­შევ­რე­ბი პე­რი­ო­დუ­ლად სხვა­დას­ხ­ვა სა­ერ­თა­შო­რი­სო აუქ­ცი­ონ­ზე იყი­დე­ბა. მა­ღალ ხე­ლოვ­ნე­ბას ხე­ლი არ შე­უშ­ლია, ფერ­მე­რო­ბა­ზე ეფიქ­რა, ნო­ვა­ტო­რუ­ლი იდეა რე­ა­ლო­ბად ექ­ცია და სულ რა­ღაც ერ­თი წლის წინ, პირ­ვე­ლად სა­ქარ­თ­ვე­ლო­ში სა­ხედ­რე­ბის ფერ­მა მო­აწყო. სა­ხედ­რის რძე საკ­ვებ პრო­დუქ­ტად ჩვენს ქვე­ყა­ნა­ში სწო­რედ მი­სი ინი­ცი­ა­ტი­ვით და­რე­გის­ტ­რირ­და. რძის მომ­ხ­მა­რე­ბელ­თა რა­ო­დე­ნო­ბა თან­და­თან, სა­ზო­გა­დო­ებ­რი­ვი ცნო­ბი­ე­რე­ბის ამაღ­ლე­ბის პა­რა­ლე­ლუ­რად იზ­რ­დე­ბა...

- ბა­ტო­ნო თე­მურ, სა­ხედ­რის რძეს­თან და­კავ­ში­რე­ბით ჩვენს სა­ზო­გა­დო­ე­ბა­ში არ­ც­თუ ისე სე­რი­ო­ზუ­ლი და­მო­კი­დე­ბუ­ლე­ბაა... რო­გორ გა­რის­კეთ, ბიზ­ნე­სი მე­ცხო­ვე­ლე­ო­ბის სწო­რედ ამ დარ­გ­ში და­გე­წყოთ?

- ეს მარ­თ­ლაც სე­რი­ო­ზუ­ლი პრობ­ლე­მა და მე­ცხო­ვე­ლე­ო­ბის ამ დარ­გის გან­ვი­თა­რე­ბის­თ­ვის ყვე­ლა­ზე დი­დი ხე­ლის შემ­შ­ლე­ლი ბა­რი­ე­რია. რაც შე­ე­ხე­ბა კონ­კ­რე­ტუ­ლად სა­ხედ­რის შერ­ჩე­ვას, ამის შე­სა­ხებ საზღ­ვარ­გა­რეთ შე­ვიტყ­ვე... იყო დრო, რო­ცა კვიპ­როს­ში ნა­ნა­ხი ვი­რის ფერ­მე­ბი ღი­მილს მეც მგვრი­და. სა­ხედ­რის ფერ­მის გა­კე­თე­ბა მე­გო­ბარ­მა შე­მომ­თა­ვა­ზა. მე­უღ­ლეს­თან ერ­თად ინ­ტერ­ნე­ტით უამ­რა­ვი ინ­ფორ­მა­ცია მო­ვი­ძიე. გა­ვე­ცა­ნით მეც­ნი­ე­რულ დას­კ­ვ­ნებს და აღ­მო­ვა­ჩი­ნეთ, რომ ვი­რის რძის უნი­კა­ლუ­რი თვი­სე­ბე­ბის შე­სა­ხებ უძ­ვე­ლე­სი დრო­ი­და­ნაა ცნო­ბი­ლი. ევ­რო­პა­ში კვლავ გამ­გ­ზავ­რე­ბუ­ლი, ამ სა­კი­თხით კი­დევ უფ­რო და­ვინ­ტე­რეს­დი. ვნა­ხე, რომ დიდ სუ­პერ­მარ­კე­ტებ­ში 100 გრა­მი სა­ხედ­რის რძე 8 ევ­რო ღირ­და. დავ­ბ­რუნ­დი თუ არა, ამ პი­რუტყ­ვის შე­ძე­ნა და­ვი­წყე და სხვა­დას­ხ­ვა რე­გი­ონ­ში 60 ცა­ლი შე­ვაგ­რო­ვე. თავ­და­პირ­ვე­ლად ისი­ნი მე­გობ­რის ღო­რის ფერ­მა­ში გან­ვა­თავ­სე, მოგ­ვი­ა­ნე­ბით კი ფერ­მა თა­ვად მო­ვაწყ­ვე. სა­ერ­თოდ, სი­ახ­ლე მიყ­ვარს და გა­დავ­წყ­ვი­ტე, პირ­ვე­ლად სა­ქარ­თ­ვე­ლო­ში ამ საქ­მის­თ­ვის ხე­ლი სწო­რედ მე მო­მე­კი­და... GზაPრესს

- წვე­ლის­თ­ვის სპე­ცი­ა­ლუ­რი ჯი­შე­ბი შე­არ­ჩი­ეთ?

- მო­გეხ­სე­ნე­ბათ, სა­ქარ­თ­ვე­ლო­ში სა­ხე­დარს მხო­ლოდ ტვირ­თ­მ­ზი­და­ვი და­ნიშ­ნუ­ლე­ბა აქვს. პირ­ვე­ლად მე "მოვ­ხ­სე­ნი ტვირ­თი", "და­ვას­ვე­ნე" და სხვა და­ნიშ­ნუ­ლე­ბა შევ­ძი­ნე. ცნო­ბი­ლია იერუ­სა­ლი­მუ­რი, აზი­უ­რი, ბალ­კა­ნუ­რი და შავ­ცხ­ვი­რა ჯი­შე­ბი. იერუ­სა­ლი­მურ თეთრ სა­ხე­დარს ტან­ზე ჯვა­რი აქვს გა­მო­სა­ხუ­ლი. იტა­ლი­ა­ში ერ­თი კი­ლოგ­რა­მი სა­ხედ­რის ხორ­ცის ღი­რე­ბუ­ლე­ბა 15 ევ­როა, დე­ლი­კა­ტე­სია და სერ­ვე­ლა­დი, რო­მე­ლიც ვი­რის ან ცხე­ნის ხორცს არ შე­ი­ცავს, სრულ­ფა­სოვ­ნად არ მი­იჩ­ნე­ვა. მე­ხორ­ცუ­ლი ჯი­ში შავ­ცხ­ვი­რაა. ზო­გი­ერ­თი ჯი­შის სა­ხე­და­რი მო­საწ­ვე­ლად არა­ვის იკა­რებს. ზო­გი 400 გრამს იწ­ვე­ლის, სა­ერ­თოდ კი, დღი­უ­რი ნაწ­ვე­ლის სა­შუ­ა­ლო რა­ო­დე­ნო­ბა 250-300 გრამს შე­ად­გენს. ჩო­ჩორს სა­ღა­მო­ო­ბით ცალ­კე ვამ­წყ­ვ­დევთ და დე­დას დი­ლით ვწვე­ლით. დე­დის რძის გა­რე­შე ჩო­ჩო­რი მოკ­ვ­დე­ბა. დე­დაც რძეს გა­იშ­რობს. სა­ერ­თოდ, სა­ხე­და­რი მხო­ლოდ მა­შინ იწ­ვე­ლე­ბა, რო­ცა ჩო­ჩო­რი ჰყავს. 12-თვი­ა­ნი მა­კე­ო­ბის შემ­დეგ მე-13 თვეს მშო­ბი­ა­რობს და 9 თვე რძეს გვაძ­ლევს.

- რო­მელ ქვეყ­ნებ­შია გან­ვი­თა­რე­ბუ­ლი ყვე­ლა­ზე მე­ტად მე­ცხო­ვე­ლე­ო­ბის ეს დარ­გი?

- სერ­ბეთ­ში, იტა­ლი­ა­ში, საფ­რან­გეთ­ში, ეს­პა­ნეთ­ში, სა­ბერ­ძ­ნეთ­სა და კვიპ­როს­ში. რძეს, რომ­ლის 1 ლიტ­რის ფა­სი 40 ევ­როა, ძი­რი­თა­დად, კოს­მე­ტი­კუ­რი, სამ­კურ­ნა­ლო და ფარ­მა­ცევ­ტუ­ლი და­ნიშ­ნუ­ლე­ბის­თ­ვის იყე­ნე­ბენ. შვე­ი­ცა­რი­ა­ში მი­სით უკ­ვე შო­კო­ლად­საც ამ­ზა­დე­ბენ. ამ­ზა­დე­ბენ, ასე­ვე, ჩვი­ლის საკ­ვებს, რო­მე­ლიც ერთ-ერ­თი უძ­ვი­რე­სი პრო­დუქ­ტია. თუ თხის რძის ცხი­მი­ა­ნო­ბა 6-7%-ს შე­ად­გენს, სა­ხედ­რის რძე­ში ის მხო­ლოდ 0.5-ია. ამ რძე­ზე დამ­ზა­დე­ბუ­ლი 10-მი­ლიგ­რა­მი­ა­ნი საპ­ნის ფა­სი 6 ევ­რო გახ­ლავთ. რაც შე­ე­ხე­ბა ყველს, ის მსოფ­ლი­ო­ში ყვე­ლა­ზე ძვი­რად ღი­რე­ბულ სა­ხე­ო­ბა­დაა აღი­ა­რე­ბუ­ლი. ერ­თი კი­ლოგ­რა­მის ღი­რე­ბუ­ლე­ბა 1.000 ევ­როა. არ შე­ი­ცავს არა­ნა­ირ სპე­ცი­ა­ლურ ინ­გ­რე­დი­ენტს, არის აბ­სო­ლუ­ტუ­რად ნა­ტუ­რა­ლუ­რი და ჯან­მ­რ­თე­ლო­ბის­თ­ვის სა­სარ­გებ­ლო. მას მხო­ლოდ სერ­ბეთ­ში აწარ­მო­ე­ბენ. სხვა­თა შო­რის, ცნო­ბილ­მა სერ­ბ­მა ჩოგ­ბურ­თელ­მა, ნო­ვაკ ჯო­კო­ვიჩ­მა მას შემ­დეგ, რაც სა­ხედ­რის ყვე­ლის შე­სა­ხებ შე­იტყო, სერ­ბე­თის ყვე­ლა ფერ­მი­დან სა­კუ­თა­რი რეს­ტორ­ნე­ბის ქსე­ლის­თ­ვის მთე­ლი მა­რა­გი შე­ის­ყი­და... გა­ნაგ­რძეთ კი­თხვა gza.ambebi.ge-ზე

დღის ვიდეო
00:00 / 00:00
ისტორიული გამარჯვება - საქართველოს ძიუდოისტთა ნაკრები მსოფლიო ჩემპიონია!

სა­ხედ­რის რძე - უნი­კა­ლუ­რი თვი­სე­ბე­ბის მქო­ნე ჯან­მ­რ­თე­ლო­ბი­ს ელექ­სი­რი

სა­ხედ­რის რძე - უნი­კა­ლუ­რი თვი­სე­ბე­ბის მქო­ნე ჯან­მ­რ­თე­ლო­ბი­ს ელექ­სი­რი

დად­გე­ნი­ლია, რომ ერ­თი წვე­თი სა­ხედ­რის რძე 100 მი­ლი­ონ­ზე მეტ უწ­ვ­რი­ლეს ცხი­მის ბურ­თუ­ლას შე­ი­ცავს, რომ­ლე­ბიც სა­მა­სამ­დე სა­სარ­გებ­ლო ნივ­თი­ე­რე­ბი­თაა მდი­და­რი, მათ შო­რის, კალ­ცით, ფოს­ფო­რით, A, B, C და D ვი­ტა­მი­ნე­ბით (მას­ში ჩ ვი­ტა­მი­ნის შემ­ც­ვე­ლო­ბა, ძრო­ხის რძეს­თან შე­და­რე­ბით, 60-ჯერ მე­ტი­ა), ომე­გა 3-ით, ომე­გა 6-ით... სა­ხედ­რის რძის მი­ღე­ბი­სას კა­ნი დი­დი რა­ო­დე­ნო­ბით კო­ლა­გენს გა­მო­ი­მუ­შა­ვებს, რძე­ში შე­მა­ვა­ლი ლაქ­ტო­ზა კი მის და­ბე­რე­ბას უშ­ლის ხელს. მი­ნე­რა­ლე­ბის, ვი­ტა­მი­ნე­ბის, ცხი­მო­ვა­ნი მჟა­ვე­ბი­სა და ბი­ო­აქ­ტი­უ­რი ფერ­მენ­ტე­ბის წყა­ლო­ბით ნელ­დე­ბა ნა­ო­ჭე­ბის წარ­მოქ­მ­ნის პრო­ცე­სი, კა­ნი გა­ცი­ლე­ბით ნა­ზი და ჯან­სა­ღი შე­ფე­რი­ლო­ბის ხდე­ბა. სა­ხედ­რის რძე არა­თუ ხელს უშ­ლის ცხი­მე­ბის წარ­მოქ­მ­ნას, არა­მედ უკ­ვე წარ­მოქ­მ­ნი­ლი ცხი­მის დაშ­ლი­სა და ორ­გა­ნიზ­მი­დან ქო­ლეს­ტე­რი­ნის გა­მო­დევ­ნის პრო­ცესს ააქ­ტი­უ­რებს... შე­სა­ბა­მი­სად, ის ფარ­თოდ გა­მო­ი­ყე­ნე­ბა რო­გორც გა­და­უ­მუ­შა­ვე­ბე­ლი სა­ხით, ისე კოს­მე­ტი­კუ­რი და ფარ­მა­ცევ­ტუ­ლი პრო­დუქ­ცი­ის წარ­მო­ე­ბა­ში.

პრო­ფე­სი­ით მხატ­ვარ­მა და მო­ქან­და­კემ, თე­მურ ლო­მი­ძემ, ათე­უ­ლი წლე­ბი მოს­კოვ­ში, კვიპ­როს­სა და ბერ­ლინ­ში გა­ა­ტა­რა. საზღ­ვარ­გა­რეთ მხო­ლოდ პრო­ფე­სი­ით მუ­შა­ობ­და, ქმნი­და ტი­ლო­ებ­სა და ქან­და­კე­ბებს. 350-მდე ტი­ლო­სა და 15 ქან­და­კე­ბის ავ­ტო­რის ნა­მუ­შევ­რე­ბი პე­რი­ო­დუ­ლად სხვა­დას­ხ­ვა სა­ერ­თა­შო­რი­სო აუქ­ცი­ონ­ზე იყი­დე­ბა. მა­ღალ ხე­ლოვ­ნე­ბას ხე­ლი არ შე­უშ­ლია, ფერ­მე­რო­ბა­ზე ეფიქ­რა, ნო­ვა­ტო­რუ­ლი იდეა რე­ა­ლო­ბად ექ­ცია და სულ რა­ღაც ერ­თი წლის წინ, პირ­ვე­ლად სა­ქარ­თ­ვე­ლო­ში სა­ხედ­რე­ბის ფერ­მა მო­აწყო. სა­ხედ­რის რძე საკ­ვებ პრო­დუქ­ტად ჩვენს ქვე­ყა­ნა­ში სწო­რედ მი­სი ინი­ცი­ა­ტი­ვით და­რე­გის­ტ­რირ­და. რძის მომ­ხ­მა­რე­ბელ­თა რა­ო­დე­ნო­ბა თან­და­თან, სა­ზო­გა­დო­ებ­რი­ვი ცნო­ბი­ე­რე­ბის ამაღ­ლე­ბის პა­რა­ლე­ლუ­რად იზ­რ­დე­ბა...

- ბა­ტო­ნო თე­მურ, სა­ხედ­რის რძეს­თან და­კავ­ში­რე­ბით ჩვენს სა­ზო­გა­დო­ე­ბა­ში არ­ც­თუ ისე სე­რი­ო­ზუ­ლი და­მო­კი­დე­ბუ­ლე­ბაა... რო­გორ გა­რის­კეთ, ბიზ­ნე­სი მეცხო­ვე­ლე­ო­ბის სწო­რედ ამ დარ­გ­ში და­გეწყოთ?

- ეს მარ­თ­ლაც სე­რი­ო­ზუ­ლი პრობ­ლე­მა და მეცხო­ვე­ლე­ო­ბის ამ დარ­გის გან­ვი­თა­რე­ბის­თ­ვის ყვე­ლა­ზე დი­დი ხე­ლის შემ­შ­ლე­ლი ბა­რი­ე­რია. რაც შე­ე­ხე­ბა კონ­კ­რე­ტუ­ლად სა­ხედ­რის შერ­ჩე­ვას, ამის შე­სა­ხებ საზღ­ვარ­გა­რეთ შე­ვიტყ­ვე... იყო დრო, რო­ცა კვიპ­როს­ში ნა­ნა­ხი ვი­რის ფერ­მე­ბი ღი­მილს მეც მგვრი­და. სა­ხედ­რის ფერ­მის გა­კე­თე­ბა მე­გო­ბარ­მა შე­მომ­თა­ვა­ზა. მე­უღ­ლეს­თან ერ­თად ინ­ტერ­ნე­ტით უამ­რა­ვი ინ­ფორ­მა­ცია მო­ვი­ძიე. გა­ვე­ცა­ნით მეც­ნი­ე­რულ დას­კ­ვ­ნებს და აღ­მო­ვა­ჩი­ნეთ, რომ ვი­რის რძის უნი­კა­ლუ­რი თვი­სე­ბე­ბის შე­სა­ხებ უძ­ვე­ლე­სი დრო­ი­და­ნაა ცნო­ბი­ლი. ევ­რო­პა­ში კვლავ გამ­გ­ზავ­რე­ბუ­ლი, ამ სა­კითხით კი­დევ უფ­რო და­ვინ­ტე­რეს­დი. ვნა­ხე, რომ დიდ სუ­პერ­მარ­კე­ტებ­ში 100 გრა­მი სა­ხედ­რის რძე 8 ევ­რო ღირ­და. დავ­ბ­რუნ­დი თუ არა, ამ პი­რუტყ­ვის შე­ძე­ნა და­ვიწყე და სხვა­დას­ხ­ვა რე­გი­ონ­ში 60 ცა­ლი შე­ვაგ­რო­ვე. თავ­და­პირ­ვე­ლად ისი­ნი მე­გობ­რის ღო­რის ფერ­მა­ში გან­ვა­თავ­სე, მოგ­ვი­ა­ნე­ბით კი ფერ­მა თა­ვად მო­ვაწყ­ვე. სა­ერ­თოდ, სი­ახ­ლე მიყ­ვარს და გა­დავ­წყ­ვი­ტე, პირ­ვე­ლად სა­ქარ­თ­ვე­ლო­ში ამ საქ­მის­თ­ვის ხე­ლი სწო­რედ მე მო­მე­კი­და... GზაPრესს

- წვე­ლის­თ­ვის სპე­ცი­ა­ლუ­რი ჯი­შე­ბი შე­არ­ჩი­ეთ?

- მო­გეხ­სე­ნე­ბათ, სა­ქარ­თ­ვე­ლო­ში სა­ხე­დარს მხო­ლოდ ტვირ­თ­მ­ზი­და­ვი და­ნიშ­ნუ­ლე­ბა აქვს. პირ­ვე­ლად მე "მოვ­ხ­სე­ნი ტვირ­თი", "და­ვას­ვე­ნე" და სხვა და­ნიშ­ნუ­ლე­ბა შევ­ძი­ნე. ცნო­ბი­ლია იერუ­სა­ლი­მუ­რი, აზი­უ­რი, ბალ­კა­ნუ­რი და შავ­ცხ­ვი­რა ჯი­შე­ბი. იერუ­სა­ლი­მურ თეთრ სა­ხე­დარს ტან­ზე ჯვა­რი აქვს გა­მო­სა­ხუ­ლი. იტა­ლი­ა­ში ერ­თი კი­ლოგ­რა­მი სა­ხედ­რის ხორ­ცის ღი­რე­ბუ­ლე­ბა 15 ევ­როა, დე­ლი­კა­ტე­სია და სერ­ვე­ლა­დი, რო­მე­ლიც ვი­რის ან ცხე­ნის ხორცს არ შე­ი­ცავს, სრულ­ფა­სოვ­ნად არ მი­იჩ­ნე­ვა. მე­ხორ­ცუ­ლი ჯი­ში შავ­ცხ­ვი­რაა. ზო­გი­ერ­თი ჯი­შის სა­ხე­და­რი მო­საწ­ვე­ლად არა­ვის იკა­რებს. ზო­გი 400 გრამს იწ­ვე­ლის, სა­ერ­თოდ კი, დღი­უ­რი ნაწ­ვე­ლის სა­შუ­ა­ლო რა­ო­დე­ნო­ბა 250-300 გრამს შე­ად­გენს. ჩო­ჩორს სა­ღა­მო­ო­ბით ცალ­კე ვამ­წყ­ვ­დევთ და დე­დას დი­ლით ვწვე­ლით. დე­დის რძის გა­რე­შე ჩო­ჩო­რი მოკ­ვ­დე­ბა. დე­დაც რძეს გა­იშ­რობს. სა­ერ­თოდ, სა­ხე­და­რი მხო­ლოდ მა­შინ იწ­ვე­ლე­ბა, რო­ცა ჩო­ჩო­რი ჰყავს. 12-თვი­ა­ნი მა­კე­ო­ბის შემ­დეგ მე-13 თვეს მშო­ბი­ა­რობს და 9 თვე რძეს გვაძ­ლევს.

- რო­მელ ქვეყ­ნებ­შია გან­ვი­თა­რე­ბუ­ლი ყვე­ლა­ზე მე­ტად მეცხო­ვე­ლე­ო­ბის ეს დარ­გი?

- სერ­ბეთ­ში, იტა­ლი­ა­ში, საფ­რან­გეთ­ში, ეს­პა­ნეთ­ში, სა­ბერ­ძ­ნეთ­სა და კვიპ­როს­ში. რძეს, რომ­ლის 1 ლიტ­რის ფა­სი 40 ევ­როა, ძი­რი­თა­დად, კოს­მე­ტი­კუ­რი, სამ­კურ­ნა­ლო და ფარ­მა­ცევ­ტუ­ლი და­ნიშ­ნუ­ლე­ბის­თ­ვის იყე­ნე­ბენ. შვე­ი­ცა­რი­ა­ში მი­სით უკ­ვე შო­კო­ლად­საც ამ­ზა­დე­ბენ. ამ­ზა­დე­ბენ, ასე­ვე, ჩვი­ლის საკ­ვებს, რო­მე­ლიც ერთ-ერ­თი უძ­ვი­რე­სი პრო­დუქ­ტია. თუ თხის რძის ცხი­მი­ა­ნო­ბა 6-7%-ს შე­ად­გენს, სა­ხედ­რის რძე­ში ის მხო­ლოდ 0.5-ია. ამ რძე­ზე დამ­ზა­დე­ბუ­ლი 10-მი­ლიგ­რა­მი­ა­ნი საპ­ნის ფა­სი 6 ევ­რო გახ­ლავთ. რაც შე­ე­ხე­ბა ყველს, ის მსოფ­ლი­ო­ში ყვე­ლა­ზე ძვი­რად ღი­რე­ბულ სა­ხე­ო­ბა­დაა აღი­ა­რე­ბუ­ლი. ერ­თი კი­ლოგ­რა­მის ღი­რე­ბუ­ლე­ბა 1.000 ევ­როა. არ შე­ი­ცავს არა­ნა­ირ სპე­ცი­ა­ლურ ინ­გ­რე­დი­ენტს, არის აბ­სო­ლუ­ტუ­რად ნა­ტუ­რა­ლუ­რი და ჯან­მ­რ­თე­ლო­ბის­თ­ვის სა­სარ­გებ­ლო. მას მხო­ლოდ სერ­ბეთ­ში აწარ­მო­ე­ბენ. სხვა­თა შო­რის, ცნო­ბილ­მა სერ­ბ­მა ჩოგ­ბურ­თელ­მა, ნო­ვაკ ჯო­კო­ვიჩ­მა მას შემ­დეგ, რაც სა­ხედ­რის ყვე­ლის შე­სა­ხებ შე­იტყო, სერ­ბე­თის ყვე­ლა ფერ­მი­დან სა­კუ­თა­რი რეს­ტორ­ნე­ბის ქსე­ლის­თ­ვის მთე­ლი მა­რა­გი შე­ის­ყი­და... განაგრძეთ კითხვა gza.ambebi.ge-ზე