ღვინის კატეგორიებად დაყოფა მას შემდეგ დამკვიდრდა, რაც ადამიანმა ეს სასმელი პირველად დააყენა. დედამიწის ყველა მხარესა და რეგიონში განსხვავებული ღვინოები მზადდება - განსხვავებულია ღვინის დაყენების კულტურა და ტრადიციებიც. ამიტომ, ნამდვილად დიდი ეფექტი ექნებოდა, მაგალითად, იმ ადამიანების ნახვას, რომლებიც მთელი ცხოვრება მშრალ ღვინოს აყენებდნენ და ტკბილი ღვინო პირველად დააგემოვნეს.
ღვინის ტიპებს შორის განსხვავება, პირველ ყოვლისა, სასმელში ბუნებრივი შაქრის შემცველობით გამოიხატება. მთავარი და გადამწყვეტი, ამ შემთხვევაში, ღვინოში ბუნებრივი შაქრის მოცულობაა და სწორედ ეს განაპირობებს შემდეგ იმ ტრადიციების ჩამოყალიბებას, რამაც ღვინოების კლასიფიკაცია მოახდინა.