ღვინის დაავადებები ძირითადად ორ ჯგუფად იყოფა - აერობული, რომელიც განვითარებისთვის საჭიროებს ჰაერის ჟანგბადს და ანაერობული, რომელიც ჰაერის ჟანგბადს არ საჭიროებს, პირიქით, ჰაერის ჟანგბადთან შეხებით ნელა ვითარდება, ან მთლიანად იღუპება. ანაერობი მიკროორგანიზმები ცოტად თუ ბევრად მაინც საჭიროებენ ჟანგბადს, მაგრამ ამ მხრივ ძირითადი განსხვავება მათ შორის არის ის, რომ აერობები ჟანგბადს იღებენ ჰაერიდან, ხოლო ანაერობები მას ითვისებენ ღვინიდან.
ზოგიერთ მიკროორგანიზმს შეუძლია გამრავლება, როგორც აერობულ, ასევე ანაერობულ პირობებში. ასეთ მიკროორგანიზმებს ფაკულატრური ანაერობები ეწოდებათ.