პოლიტიკა
სამართალი
მოზაიკა
კონფლიქტები
საზოგადოება
მეცნიერება
კულტურა/შოუბიზნესი
Faceამბები
სამხედრო
კვირის კითხვადი სტატიები
თვის კითხვადი სტატიები
ქართული სუფრა, თამადა და სადღეგრძელოს ფენომენი...
ქართული სუფრა, თამადა და სადღეგრძელოს ფენომენი...

ალ­ბათ ყვე­ლა ქარ­თვე­ლი ვა­მა­ყობთ იმით, რომ ქარ­თუ­ლი სუფ­რის ტრა­დი­ცი­ე­ბი მსოფ­ლი­ოს მრა­ვალ ქვე­ყა­ნა­შია ცნო­ბი­ლი. ჩვენს სტუ­მარ­თმოყ­ვა­რე­ო­ბა­სა და გუ­ლუხვ დახ­ვედ­რას არა­ერ­თი უცხო­ე­ლი სტუ­მა­რი მო­უ­ჯა­დო­ე­ბია. ჩვენ­მა ერმა სა­უ­კუ­ნე­ე­ბის მან­ძილ­ზე სტუ­მარ-მას­პინ­ძლო­ბის მტკი­ცე ნორ­მე­ბი ჩა­მო­ა­ყა­ლი­ბა. სა­ქარ­თვე­ლოს ნე­ბის­მი­ერ კუ­თხე-კუნ­ჭულ­ში სტუ­მა­რი ხელ­შე­უ­ხე­ბელ პი­როვ­ნე­ბად ით­ვლე­ბა. სტუმ­რის პა­ტი­ვის­ცე­მის ადათს ისე ჰქონ­და გად­გმუ­ლი ფეს­ვე­ბი, სახ­ლში მო­სუ­ლი მო­სის­ხლე მტრის დაც­ვაც კი სა­ვალ­დე­ბუ­ლი იყო.

იმე­რე­ლი თა­ვის­თვის მო­იკ­ლებს, რომ სტუ­მარს ასი­ა­მოვ­ნოს, მაგ­რამ რაც უნდა კარ­გად მი­ი­ღოს სტუ­მა­რი, ბო­ლოს მა­ინც მო­უ­ბო­დი­შებს: მა­პა­ტიე, ბა­ტო­ნო, თქვენს შე­სა­ფე­რი­სად თუ ვერ დაგ­ხვდი­თო. სა­ქარ­თვე­ლოს ყვე­ლა კუ­თხეს თა­ვი­სი ტრა­დი­ცი­უ­ლი კერ­ძე­ბი გა­აჩ­ნია. კა­ხე­თის, ქარ­თლის, იმე­რე­თის, სა­მეგ­რე­ლოს, გუ­რი­ის, აჭა­რის, რა­ჭის, სვა­ნე­თის, ხევ­სუ­რე­თი­სა და სხვა კუ­თხე­ე­ბის კერ­ძე­ბი მარ­თლია, გე­მოვ­ნე­ბი­თა და მომ­ზა­დე­ბის ტექ­ნო­ლო­გი­ით გან­სხვავ­დე­ბი­ან, მაგ­რამ თა­ვი­ან­თი სტი­ლით ერ­თი­ან ეროვ­ნულ ქარ­თულს წარ­მო­ად­გე­ნენ.

გაგ­რძე­ლე­ბა+ფო­ტო­ე­ბი

დღის ვიდეო
00:00 / 00:00
კადრები: რა ხდებოდა 2 ძლიერი მიწისძვრის დროს მიანმარში? - დაღუპულთა რაოდენობა 1 000-ს გასცდა

ქართული სუფრა, თამადა და სადღეგრძელოს ფენომენი...

ქართული სუფრა, თამადა და სადღეგრძელოს ფენომენი...

ალბათ ყველა ქართველი ვამაყობთ იმით, რომ ქართული სუფრის ტრადიციები მსოფლიოს მრავალ ქვეყანაშია ცნობილი. ჩვენს სტუმართმოყვარეობასა და გულუხვ დახვედრას არაერთი უცხოელი სტუმარი მოუჯადოებია. ჩვენმა ერმა საუკუნეების მანძილზე სტუმარ-მასპინძლობის მტკიცე ნორმები ჩამოაყალიბა. საქართველოს ნებისმიერ კუთხე-კუნჭულში სტუმარი ხელშეუხებელ პიროვნებად ითვლება. სტუმრის პატივისცემის ადათს ისე ჰქონდა გადგმული ფესვები, სახლში მოსული მოსისხლე მტრის დაცვაც კი სავალდებული იყო.

იმერელი თავისთვის მოიკლებს, რომ სტუმარს ასიამოვნოს, მაგრამ რაც უნდა კარგად მიიღოს სტუმარი, ბოლოს მაინც მოუბოდიშებს: მაპატიე, ბატონო, თქვენს შესაფერისად თუ ვერ დაგხვდითო. საქართველოს ყველა კუთხეს თავისი ტრადიციული კერძები გააჩნია. კახეთის, ქართლის, იმერეთის, სამეგრელოს, გურიის, აჭარის, რაჭის, სვანეთის, ხევსურეთისა და სხვა კუთხეების კერძები მართლია, გემოვნებითა და მომზადების ტექნოლოგიით განსხვავდებიან, მაგრამ თავიანთი სტილით ერთიან ეროვნულ ქართულს წარმოადგენენ.

გაგრძელება+ფოტოები

5 ივნისიდან 5 ივლისის ჩათვლით "დაბნელებების დერეფანია" - რა უნდა ვიცოდეთ ამ ერთ თვესთან დაკავშირებით

ბადრი ვადაჭკორიას ულამაზესი ფოტოები დენდროლოგიური პარკიდან, რომელიც 15 ივლისიდან იხსნება

Forbes-მა პოსტ-კოვიდური სამყაროს "ტურიზმის ამომავალ ვარსკვლავებს" შორის საქართველო დაასახელა