სპორტი
კონფლიქტები
Faceამბები

27

მაისი

დღის ზოგადი ასტროლოგიური პროგნოზი

სამშაბათი, მთვარის ოცდამეათე დღე დაიწყება 04:18-ზე, მთვარის პირველი დღე დადგება 07:02-ზე, მთვარე ტყუპშია – ჰარმონიული და მარტივი დღეა, სიყვარულის, პატიებისა და მიღების. არ ღირს მნიშვნელოვანი საქმეების დაწყება. თუმცა, ის, რაც დღეს დაიგეგმება, მოგვიანებით წარმატებით განხორციელდება. ნუ გადატვირთავთ თავს ფიზიკურად და ემოციურად. ნაკლები ილაპარაკეთ. საღამოსკენ გაუმკლავდით ფინანსურ საკითხებს. გადაიხადეთ ვალები. მეტი დრო გაატარეთ ბუნებაში. დღეს არ შექმნათ ოჯახი. საყვარელ ადამიანთან ერთად გაისეირნეთ ბუნებაში. მოერიდეთ ოპერაციებს სასუნთქ ორგანოებზე. დაღლილობას სუფთა ჰაერზე გასეირნება, მსუბუქი ვარჯიში მოგიხსნით. მსუბუქად იკვებეთ.
პოლიტიკა
მსოფლიო
წიგნები
სამართალი
სამხედრო
კულტურა/შოუბიზნესი
მოზაიკა
მეცნიერება
კვირის კითხვადი სტატიები
თვის კითხვადი სტატიები
გემ­რი­ე­ლი კერ­ძე­ბის რე­ცეპ­ტე­ბი სა­ა­ხალ­წ­ლო სუფ­რის­თ­ვის
გემ­რი­ე­ლი კერ­ძე­ბის რე­ცეპ­ტე­ბი სა­ა­ხალ­წ­ლო სუფ­რის­თ­ვის

ჟურ­ნალ "გემ­რი­ე­ლის" რე­დაქ­ტო­რი - ქე­თი ადე­იშ­ვი­ლი შე­სა­ნიშ­ნა­ვი კუ­ლი­ნა­რია და მის მი­ერ მომ­ზა­დე­ბუ­ლი უგემ­რი­ე­ლე­სი კერ­ძე­ბი თუ დე­სერ­ტე­ბი სა­ნაც­ნო­ბო­სა და მკითხ­ველ­ში დი­დი პო­პუ­ლა­რო­ბით სარ­გებ­ლობს, მეც არა­ერ­თხელ გა­მი­სინ­ჯავს და გა­დავ­წყ­ვი­ტე, წი­ნა­სა­ა­ხალ­წ­ლოდ, ქე­თის­თ­ვის რამ­დე­ნი­მე ორი­გი­ნა­ლუ­რი რე­ცეპ­ტი მე­თხო­ვა და თქვენ­თ­ვის გა­მე­ზი­ა­რე­ბი­ნა, ორი­ოდ სიტყ­ვით კი მი­სი და კუ­ლი­ნა­რი­ის და­მო­კი­დე­ბუ­ლე­ბა­ზეც ვკი­თხე:

- რომ და­ვი­ბა­დე და თვა­ლი გა­ვა­ხი­ლე, ქვა­ბე­ბი, სუფ­რა და სტუმ­რე­ბი და­ვი­ნა­ხე (ი­ცი­ნის). მას შემ­დეგ ასეა ჩვენს ოჯახ­ში, ასე იყო ტრა­დი­ცი­უ­ლად, ბე­ბი­ა­ჩე­მის­გან მო­ყო­ლე­ბუ­ლი. მრა­ვალ­ს­ტუმ­რი­ან ოჯახ­ში გინ­და თუ არა, სა­ბო­ლო­ოდ მა­ინც ახერ­ხებ, რა­ღაც შე­ით­ვი­სო და ის­წავ­ლო. არც მე ვყო­ფილ­ვარ გა­მო­ნაკ­ლი­სი. ვერ ვიტყ­ვი, რომ ბავ­შ­ვო­ბი­დან მჭიდ­რო კავ­ში­რი და ინ­ტე­რე­სე­ბი მქონ­და მზა­რე­უ­ლო­ბის მი­მართ, მაგ­რამ უფ­რო­სებს ხომ ვუ­ყუ­რებ­დი? აქე­დან ბევ­რი რა­ღაც ისე გიჯ­დე­ბა გო­ნე­ბა­ში, ვერც ხვდე­ბი. როცა სამ­სა­ხუ­რი დავ­კარ­გე, გა­დავ­წყ­ვი­ტე, რომ "უქ­მად ჯდო­მას უქ­მად შრო­მა ჯო­ბი­ა" და მე­რე ჩა­მით­რია. ჩემს მე­გო­ბარს - ირ­მა იან­ტ­ბე­ლი­ძეს გა­უჩ­ნ­და იდეა, რომ კუ­ლი­ნა­რი­ულ ჟურ­ნალ­ზე გვე­მუ­შა­ვა. ამის გა­მო კუ­ლი­ნა­რი­ას და­ე­მა­ტა ფო­ტოგ­რა­ფი­აც, რაც ძა­ლი­ან მიყ­ვარს. მე არ ვარ პრო­ფე­სი­ო­ნა­ლი მზა­რე­უ­ლი, ეს ძა­ლი­ან რთუ­ლი და სა­ინ­ტე­რე­სო სპე­ცი­ა­ლო­ბაა, რო­მელ­საც შე­სა­ბა­მი­სი უნარ-ჩვე­ვე­ბი სჭირ­დე­ბა, პრო­ფე­სი­ით რე­ჟი­სო­რი ვარ, რას­თა­ნაც დი­დი ხა­ნია არ მქო­ნია შე­ხე­ბა და გუ­ლი მწყდე­ბა... რე­ცეპ­ტებს მხო­ლოდ მე არ ვარ­ჩევ, ამ თე­მა­ზე ჟურ­ნა­ლის პა­სუ­ხის­მ­გე­ბელ რე­დაქ­ტორ­თან - თეა სა­მა­დაშ­ვილ­თან ერ­თად ვმუ­შა­ობ.

რაც შე­ე­ხე­ბა ექ­ს­პე­რი­მენ­ტებს - ხან გა­ა­მარ­თ­ლებს, ხან - არა. რა თქმა უნ­და, პრო­ფე­სი­ო­ნალს უკე­თე­სი ალ­ღო აქვს და წი­ნას­წარ უკე­თე­სად გან­ჭ­ვ­რეტს შე­დეგს, ვიდ­რე - მოყ­ვა­რუ­ლი. უშუ­ა­ლოდ ჟურ­ნა­ლის­თ­ვის, ვცდი­ლობთ, კარ­გად გა­მოც­დი­ლი რე­ცეპ­ტე­ბი ავარ­ჩი­ოთ, ექ­ს­პე­რი­მენ­ტე­ბის შემ­თხ­ვე­ვა­ში, თუ სა­ჭი­როა, კონ­სულ­ტა­ცია პრო­ფე­სი­ო­ნალ მზა­რე­ულ­თა­ნაც გა­ვი­ა­როთ და მკითხ­ველს სრულ­ფა­სო­ვა­ნი რე­ცეპ­ტი შევ­თა­ვა­ზოთ.

კურ­დღ­ლის სა­ცი­ვი

სა­ჭი­რო მა­სა­ლა: 1.5 კგ კურ­დღ­ლის ხორ­ცი (ერ­თი სა­შუ­ა­ლო ზო­მის კურ­დღე­ლი), 2 თა­ვი ხახ­ვი, 800 გ ნი­გო­ზი, 0.5 ჩ/კ დაფ­ქუ­ლი მი­ხა­კი, 0.5 ჩ/კ დაფ­ქუ­ლი და­რი­ჩი­ნი, 0.5 ჩ/კ დაფ­ქუ­ლი მშრა­ლი კო­ჭა (ჯან­ჯა­ფი­ლი), 2 ს/კ უცხო სუ­ნე­ლი, 1 ჩ/კ დაფ­ქუ­ლი ხმე­ლი ქინ­ძი, 150 გ კა­რა­ქი, 2 კბი­ლი ნი­ო­რი, მა­რი­ლი, წი­წა­კა გე­მოვ­ნე­ბით.

მომ­ზა­დე­ბის წე­სი: კურ­დღე­ლი დავ­ჭ­რათ ნა­წი­ლე­ბად და 10-15 წუ­თის გან­მავ­ლო­ბა­ში წა­მო­ვა­დუ­ღოთ, შემ­დეგ, და­ვა­წყოთ კა­რაქ­წას­მულ ტა­ფა­ზე და შევ­წ­ვათ. ხახ­ვი წვრი­ლად დავ­ჭ­რათ და კა­რაქ­ში მოვ­შუ­შოთ.

ნი­გო­ზი და ნი­ო­რი 2-ჯერ ხორ­ც­სა­კეპ მან­ქა­ნა­ში გა­ვა­ტა­როთ, სა­ნე­ლებ­ლებ­თან ერ­თად. გა­ტა­რე­ბულ ნი­გოზს 2-3 ჩ/კ ცხე­ლი წყა­ლი და­ვას­ხათ და ხე­ლით მოვ­ზი­ლოთ ზე­თის მი­ღე­ბამ­დე. ზე­თი ცალ­კე ჭურ­ჭელ­ში გა­დავ­წუ­როთ.

მო­შუ­შუ­ლი ხახ­ვი და ნიგ­ვ­ზის მა­სა სქელ­ძი­რი­ან ქვაბ­ში მო­ვა­თავ­სოთ, კურ­დღ­ლის ცხე­ლი ბუ­ლი­ო­ნი თან­და­თა­ნო­ბით და­ვუ­მა­ტოთ და სათ­ქ­ვე­ფე­ლით კარ­გად გავ­ხ­ს­ნათ, ვიდ­რე თხე­ლი არაჟ­ნის კონ­სის­ტენ­ცი­ის მა­სას არ მი­ვი­ღებთ. მას­ში კურ­დღ­ლის ხორ­ცის ნაჭ­რე­ბი ჩა­ვა­წყოთ და სა­შუ­ა­ლო ცეცხ­ლ­ზე დავ­დ­გათ. წვენს ვუ­რი­ოთ მა­ნამ, სა­ნამ არ ადუღ­დე­ბა, შემ­დეგ ტემ­პე­რა­ტუ­რა და­ვაკ­ლოთ და 15 წუ­თის გან­მავ­ლო­ბა­ში ვა­დუ­ღოთ. სუფ­რას­თან შეგ­რი­ლე­ბუ­ლი სა­ხით მი­ვი­ტა­ნოთ, ზე­მო­დან კი ნიგ­ვ­ზის ზე­თი მო­ვას­ხათ. გა­ნაგ­რძეთ კი­თხვა

დღის ვიდეო
00:00 / 00:00
ვინ ხარჯავს ყველაზე მეტს თავდაცვაზე და როგორ გამოიყურება საქართველოს შეირაღებული ძალების შესაძლობები

გემ­რი­ე­ლი კერ­ძე­ბის რე­ცეპ­ტე­ბი სა­ა­ხალ­წ­ლო სუფ­რის­თ­ვის

გემ­რი­ე­ლი კერ­ძე­ბის რე­ცეპ­ტე­ბი სა­ა­ხალ­წ­ლო სუფ­რის­თ­ვის

ჟურ­ნალ "გემ­რი­ე­ლის" რე­დაქ­ტო­რი - ქე­თი ადე­იშ­ვი­ლი შე­სა­ნიშ­ნა­ვი კუ­ლი­ნა­რია და მის მი­ერ მომ­ზა­დე­ბუ­ლი უგემ­რი­ე­ლე­სი კერ­ძე­ბი თუ დე­სერ­ტე­ბი სა­ნაც­ნო­ბო­სა და მკითხ­ველ­ში დი­დი პო­პუ­ლა­რო­ბით სარ­გებ­ლობს, მეც არა­ერ­თხელ გა­მი­სინ­ჯავს და გა­დავ­წყ­ვი­ტე, წი­ნა­სა­ა­ხალ­წ­ლოდ, ქე­თის­თ­ვის რამ­დე­ნი­მე ორი­გი­ნა­ლუ­რი რე­ცეპ­ტი მეთხო­ვა და თქვენ­თ­ვის გა­მე­ზი­ა­რე­ბი­ნა, ორი­ოდ სიტყ­ვით კი მი­სი და კუ­ლი­ნა­რი­ის და­მო­კი­დე­ბუ­ლე­ბა­ზეც ვკითხე:

- რომ და­ვი­ბა­დე და თვა­ლი გა­ვა­ხი­ლე, ქვა­ბე­ბი, სუფ­რა და სტუმ­რე­ბი და­ვი­ნა­ხე (ი­ცი­ნის). მას შემ­დეგ ასეა ჩვენს ოჯახ­ში, ასე იყო ტრა­დი­ცი­უ­ლად, ბე­ბი­ა­ჩე­მის­გან მო­ყო­ლე­ბუ­ლი. მრა­ვალ­ს­ტუმ­რი­ან ოჯახ­ში გინ­და თუ არა, სა­ბო­ლო­ოდ მა­ინც ახერ­ხებ, რა­ღაც შე­ით­ვი­სო და ის­წავ­ლო. არც მე ვყო­ფილ­ვარ გა­მო­ნაკ­ლი­სი. ვერ ვიტყ­ვი, რომ ბავ­შ­ვო­ბი­დან მჭიდ­რო კავ­ში­რი და ინ­ტე­რე­სე­ბი მქონ­და მზა­რე­უ­ლო­ბის მი­მართ, მაგ­რამ უფ­რო­სებს ხომ ვუ­ყუ­რებ­დი? აქე­დან ბევ­რი რა­ღაც ისე გიჯ­დე­ბა გო­ნე­ბა­ში, ვერც ხვდე­ბი. როცა სამ­სა­ხუ­რი დავ­კარ­გე, გა­დავ­წყ­ვი­ტე, რომ "უქ­მად ჯდო­მას უქ­მად შრო­მა ჯო­ბი­ა" და მე­რე ჩა­მით­რია. ჩემს მე­გო­ბარს - ირ­მა იან­ტ­ბე­ლი­ძეს გა­უჩ­ნ­და იდეა, რომ კუ­ლი­ნა­რი­ულ ჟურ­ნალ­ზე გვე­მუ­შა­ვა. ამის გა­მო კუ­ლი­ნა­რი­ას და­ე­მა­ტა ფო­ტოგ­რა­ფი­აც, რაც ძა­ლი­ან მიყ­ვარს. მე არ ვარ პრო­ფე­სი­ო­ნა­ლი მზა­რე­უ­ლი, ეს ძა­ლი­ან რთუ­ლი და სა­ინ­ტე­რე­სო სპე­ცი­ა­ლო­ბაა, რო­მელ­საც შე­სა­ბა­მი­სი უნარ-ჩვე­ვე­ბი სჭირ­დე­ბა, პრო­ფე­სი­ით რე­ჟი­სო­რი ვარ, რას­თა­ნაც დი­დი ხა­ნია არ მქო­ნია შე­ხე­ბა და გუ­ლი მწყდე­ბა... რე­ცეპ­ტებს მხო­ლოდ მე არ ვარ­ჩევ, ამ თე­მა­ზე ჟურ­ნა­ლის პა­სუ­ხის­მ­გე­ბელ რე­დაქ­ტორ­თან - თეა სა­მა­დაშ­ვილ­თან ერ­თად ვმუ­შა­ობ.

რაც შე­ე­ხე­ბა ექ­ს­პე­რი­მენ­ტებს - ხან გა­ა­მარ­თ­ლებს, ხან - არა. რა თქმა უნ­და, პრო­ფე­სი­ო­ნალს უკე­თე­სი ალ­ღო აქვს და წი­ნას­წარ უკე­თე­სად გან­ჭ­ვ­რეტს შე­დეგს, ვიდ­რე - მოყ­ვა­რუ­ლი. უშუ­ა­ლოდ ჟურ­ნა­ლის­თ­ვის, ვცდი­ლობთ, კარ­გად გა­მოც­დი­ლი რე­ცეპ­ტე­ბი ავარ­ჩი­ოთ, ექ­ს­პე­რი­მენ­ტე­ბის შემ­თხ­ვე­ვა­ში, თუ სა­ჭი­როა, კონ­სულ­ტა­ცია პრო­ფე­სი­ო­ნალ მზა­რე­ულ­თა­ნაც გა­ვი­ა­როთ და მკითხ­ველს სრულ­ფა­სო­ვა­ნი რე­ცეპ­ტი შევ­თა­ვა­ზოთ.

კურ­დღ­ლის სა­ცი­ვი

სა­ჭი­რო მა­სა­ლა: 1.5 კგ კურ­დღ­ლის ხორ­ცი (ერ­თი სა­შუ­ა­ლო ზო­მის კურ­დღე­ლი), 2 თა­ვი ხახ­ვი, 800 გ ნი­გო­ზი, 0.5 ჩ/კ დაფ­ქუ­ლი მი­ხა­კი, 0.5 ჩ/კ დაფ­ქუ­ლი და­რი­ჩი­ნი, 0.5 ჩ/კ დაფ­ქუ­ლი მშრა­ლი კო­ჭა (ჯან­ჯა­ფი­ლი), 2 ს/კ უცხო სუ­ნე­ლი, 1 ჩ/კ დაფ­ქუ­ლი ხმე­ლი ქინ­ძი, 150 გ კა­რა­ქი, 2 კბი­ლი ნი­ო­რი, მა­რი­ლი, წი­წა­კა გე­მოვ­ნე­ბით.

მომ­ზა­დე­ბის წე­სი: კურ­დღე­ლი დავ­ჭ­რათ ნა­წი­ლე­ბად და 10-15 წუ­თის გან­მავ­ლო­ბა­ში წა­მო­ვა­დუ­ღოთ, შემ­დეგ, და­ვაწყოთ კა­რაქ­წას­მულ ტა­ფა­ზე და შევ­წ­ვათ. ხახ­ვი წვრი­ლად დავ­ჭ­რათ და კა­რაქ­ში მოვ­შუ­შოთ.

ნი­გო­ზი და ნი­ო­რი 2-ჯერ ხორ­ც­სა­კეპ მან­ქა­ნა­ში გა­ვა­ტა­როთ, სა­ნე­ლებ­ლებ­თან ერ­თად. გა­ტა­რე­ბულ ნი­გოზს 2-3 ჩ/კ ცხე­ლი წყა­ლი და­ვას­ხათ და ხე­ლით მოვ­ზი­ლოთ ზე­თის მი­ღე­ბამ­დე. ზე­თი ცალ­კე ჭურ­ჭელ­ში გა­დავ­წუ­როთ.

მო­შუ­შუ­ლი ხახ­ვი და ნიგ­ვ­ზის მა­სა სქელ­ძი­რი­ან ქვაბ­ში მო­ვა­თავ­სოთ, კურ­დღ­ლის ცხე­ლი ბუ­ლი­ო­ნი თან­და­თა­ნო­ბით და­ვუ­მა­ტოთ და სათ­ქ­ვე­ფე­ლით კარ­გად გავ­ხ­ს­ნათ, ვიდ­რე თხე­ლი არაჟ­ნის კონ­სის­ტენ­ცი­ის მა­სას არ მი­ვი­ღებთ. მას­ში კურ­დღ­ლის ხორ­ცის ნაჭ­რე­ბი ჩა­ვაწყოთ და სა­შუ­ა­ლო ცეცხ­ლ­ზე დავ­დ­გათ. წვენს ვუ­რი­ოთ მა­ნამ, სა­ნამ არ ადუღ­დე­ბა, შემ­დეგ ტემ­პე­რა­ტუ­რა და­ვაკ­ლოთ და 15 წუ­თის გან­მავ­ლო­ბა­ში ვა­დუ­ღოთ. სუფ­რას­თან შეგ­რი­ლე­ბუ­ლი სა­ხით მი­ვი­ტა­ნოთ, ზე­მო­დან კი ნიგ­ვ­ზის ზე­თი მო­ვას­ხათ. განაგრძეთ კითხვა

უზენაესი სასამართლოს მოსამართლეობის ყოფილი კანდიდატი თამთა თოდაძეზე - "რა ბრიჯიტ ბარდო ესა მყავს, რა აბია ასეთი ნეტავ"

ვინ არის შორენა ბეგაშვილის ყოფილი ქმრის მეუღლე, რომელიც უკრაინაში ცნობილი დიზაინერია

8-9 ოქტომბერს ძლიერი წვიმა და ქარია, 10-ში კვლავ გამოიდარებს - უახლოესი დღეების ამინდის პროგნოზი