1899 წლის 8 აგვისტოს გამომგონებელმა ალბერტ მარშალმა - მინესოტადან, თავისი გამოგონება - მაცივარი დააპატენტა. ამის შემდეგ პროდუქტების შენახვის წესები სამუდამოდ შეიცვალა. დღეს მაცივრის გარეშე წარმოუდგენელია ნებისმიერი სამზარეულო.
მაცივარში პროდუქტების არასწორად შენახვას მივყავართ იქამდე, რომ ისინი სწრაფად ფუჭდება, შრება და უსიამოვნო სუნს იღებს. გადატვირთულ მაცივარში კი ჰაერის ცირკულაცია ირღვევა. მოდით, გავერკვეთ, თუ როგორ უნდა გამოვიყენოთ ადგილი მაცივარში, რომელი პროდუქტი რამდენი ხანი უნდა გავაჩეროთ შიგნით და როგორ ტემპერატურაზე შევინახოთ, რათა სასარგებლო თვისებები მაქსიმალურად დიდხანს შეინარჩუნოს.
წესი პირველი:
ერთ-ერთი მთავარი პრინციპი მაცივარში პროდუქტის შენახვისა - მათი სწორი განლაგებაა. ყველა განყოფილებას საკუთარი ტემპერატურული რეჟიმი გააჩნია. როგორც წესი, ყველაზე მაღლა ინახება რძის პროდუქტი (ხაჭო, კარაქი, არაჟანი), საყინულეში - გაყინული პროდუქტები: პელმენი, ბლინი, თევზი, ხორცი. სპეციალურ, გამოსაწევ ყუთებში კი - ბოსტნეული.
წესი მეორე:
არ დაგავიწყდეთ, რომ ყველაზე თბილი ადგილი - მაცივრის კარია. მალფუჭებადი პროდუქტის კარებში შენახვა არ შეიძლება.
წესი მესამე:
მზა კერძები შეინახეთ სპეციალურ, თავდახურულ ჭურჭელში.
წესი მეოთხე:
ნუ შეინახავთ გვერდიგვერდ: ცოცხალ და მზა პროდუქტს; ცოცხალ და შებოლილ პროდუქტს; ძეხვებს - ხილთან
და ბოსტნეულთან; ხილს და ბოსტნეულს ერთად; სალათებს, ხილს და თევზს ერთად.
წესი მეხუთე:
აუცილებლად დაიცავით სისუფთავე!
რჩევები "ნიკორასგან": როგორ შევინახოთ სწორად, მათ მიერ წარმოებული და სხვა პროდუქტები.
ბლინი ხორცით "მზარეული"
გაყინული ბლინი აუცილებლად შეინახეთ მინუს ტემპერატურაზე, საყინულეში.
შენახვის ვადა:
-22... -180 C - 90 დღე
გაითვალისწინეთ, რომ შეფუთვის გახსნის შემდეგ ბლინი ისევ, მინუს ტემპერატურაზე, საყინულეში უნდა მოათავსოთ.
ძეხვი სალიამი "ნიკორა"
ძეხვის შენახვის პირობები შემდეგია: 0…+80 C – 30 დღე.
რაც შეეხება უკვე დაჭრილ ძეხვს, ის უმჯობესია მოათავსოთ მაცივარში, მინის თავდახურულ ჭურჭელში. პროდუქტის შენახვისათვის საჭირო ტემპერატურა ამ შემთხვევაში იგივეა.
ლიმონი
შენახვის ოპტიმალური ტემპერატურა 6-70 C-ია.
ამაზე უფრო დაბალ ტემპერატურაზე იგი მალე ფუჭდება.
ბოსტნეულმა დიდხანს რომ გაძლოს, ძირში სამზარეულოს ქაღალდი ჩაუფინეთ.
კატლეტი ოჯახური"მზარეული"
კატლეტის შენახვის ვადაა:-22... -180 C – 90 დღე
შეფუთვის გახსნის შემდეგ, კატლეტი უნდა შეინახოთ საყინულეში, იგივე ტემპერატურული მაჩვენებლის პირობებში.
პელმენი ციმბირული"მზარეული"
პელმენი შეინახეთ მინუს ტემპერატურაზე, საყინულეში.
შენახვის ვადა: -22... -180 C – 90 დღე
შეფუთვის გახსნის შემდეგ, დარჩენილი პელმენი აუცილებლად დააბრუნეთ კვლავ საყინულეში.
ძეხვი საექიმო "ნიკორა"
ძეხვი "საექიმო" ინახება მაცივარში, პლიუს ტემპერატურაზე.
შენახვის ვადა: 0... +80 C – 30 დღე
უკვე დაჭრილი ძეხვი უნდა მოათავსეთ მინის თავდახურულ ჭურჭელში და ისე შეინახოთ მაცივარში. პროდუქტის შენახვისათვის საჭირო ტემპერატურა ამ შემთხვევაშიც იგივე რჩება.
პასტერიზებული რძე 17 გრადუსზე ინახება 3 თვე