ფინჯანი ყავის დალევის შემდეგ, იშვიათად თუ დავფიქრებულვართ, როგორ მოქმედებს ის სხვადასხვა ორგანოსა და სისტემაზე.
· პირველი 10 წუთის განმავლობაში, კოფეინის ზემოქმედებით, იზრდება გულის ცემის სიხშირე და არტერიული წნევა.
· 20 წუთის შემდეგ, კოფეინი უკავშირდება ადენოზინურ რეცეპტორებს, რის შედეგადაც ქვეითდება დაღლილობის გრძნობა, ადამიანის შრომისა და კონცენტრირების უნარი იზრდება, ამიტომ გვიადვილდება ამოცანების გადაჭრა და გადაწყვეტილების მიღება.
· ნახევარი საათის შემდეგ, ორგანიზმი კოფეინზე რეაგირებს ადრენალინის გამოსროლით, რაც ენერგიით გვამარაგებს. გუგები ფართოვდება და მხედველობის სიმახვილეც იზრდება.
· 40 წუთის შემდეგ გამოიყოფა სეროტონინი, უმჯობესდება მამოძრავებელი ნეირონების მუშაობა და იზრდება კუნთური ძალა.
· 4 საათის შემდეგ ხდება ცხიმების ინტენსიური დაშლა და გამოიყოფა კუჭის წვენი.
· 6 საათის შემდეგ ვლინდება ყავის შარდმდენი ეფექტი. შარდთან ერთად ორგანიზმიდან გამოიყოფა ვიტამინები და მიკროელემენტები, რის შედეგადაც შეიძლება კალციუმისა და კალიუმის დისბალანსი განვითარდეს... განაგრძეთ კითხვა