პოლიტიკა
საზოგადოება
მსოფლიო

7

ივნისი

დღის ზოგადი ასტროლოგიური პროგნოზი

კვირა, მთვარის მეცამეტე დღე დაიწყება 19:40-ზე, მთვარე მორიელშია – კარგია ჯგუფური მუშაობისთვის, ახალი ინფორმაციის მოსაპოვებლად, სწავლის დასაწყებად. საყოფაცხოვრებო ნივთების დაგროვების, შეძენისა და წარმოებისთვის. კარგია პურის გამოცხობა. არ არის რეკომენდებული სერიოზული საქმეების და ვალდებულებების შესრულება, განსაკუთრებით მარტო. ადრე დაწყებული პროექტების მიტოვება. სიზარმაცე. ხელსაყრელი დღეა მოგზაურობისთვის, მივლინების ან მომლოცველებისთვის. აგრეთვე ოჯახის შესაქმნელად.
Faceამბები
მეცნიერება
სამხედრო
სამართალი
კულტურა/შოუბიზნესი
მოზაიკა
სპორტი
კონფლიქტები
კვირის კითხვადი სტატიები
თვის კითხვადი სტატიები
როდის არის მავნებელი პალმის ზეთი, რომელიც ჩვენს საკვებში, კოსმეტიკასა და ბიოსაწვავში გამოიყენება
როდის არის მავნებელი პალმის ზეთი, რომელიც ჩვენს საკვებში, კოსმეტიკასა და ბიოსაწვავში გამოიყენება

პალ­მის ზე­თის გა­მო­ყე­ნე­ბა და­ბა­ლი ფა­სის გამო აქ­ტი­უ­რად ხდე­ბა საკ­ვებ ინ­დუსტრი­ა­ში, კოს­მე­ტი­კა­სა და ბი­ო­საწ­ვავ­ში.

პალ­მის ზეთს ასე­ვე ხში­რად იყე­ნე­ბენ რძის პრო­დუქ­ტე­ბის მწარ­მო­ებ­ლე­ბი და კონ­დი­ტე­რე­ბი, რომ თა­ვი­ან­თი პრო­დუქ­ცია გა­ა­ი­ა­ფონ. ის შე­დის უამ­რავ პრო­დუქ­ტში, რო­მელ­საც ადა­მი­ა­ნე­ბი ყო­ველ­დღი­უ­რად მი­ირ­თმე­ვენ: ჩიფ­სებ­ში, ყვე­ლა ბავ­შვის­თვის საყ­ვა­რელ "ნუ­თე­ლა­ში", ზო­გი­ერთ ნა­ყინ­ში, შო­კო­ლა­დის ბა­ტო­ნებ­ში, მარ­გა­რინ­ში, მა­ი­ო­ნეზ­ში და ხში­რად ქარ­ხნულ პურ­შიც კი. მი­უ­ხე­და­ვად იმი­სა, რომ პალ­მის ზეთს ბევ­რი და­დე­ბი­თი თვი­სე­ბა აქვს - კარ­გად ინა­ხე­ბა, კარ­გად იტანს თერ­მულ და­მუ­შა­ვე­ბას და საკ­ვებს სა­სი­ა­მოვ­ნო სირ­ბი­ლეს ანი­ჭებს, სპე­ცი­ა­ლის­ტე­ბი გვარ­წმუ­ნე­ბენ, რომ მისი ხან­გრძლი­ვი მი­ღე­ბა ჯან­მრთე­ლო­ბის­თვის სა­სარ­გებ­ლო არ არის.

რო­გორც "ბიზ­ნესპრეს­ნი­უს­თან" სა­უბ­რი­სას სურ­სა­თის ექ­სპერტთა ასო­ცი­ა­ცი­ის თავ­მჯდო­მა­რემ დალი წუ­ლა­ი­ამ გა­ნა­ცხა­და, ქარ­თულ ბა­ზარ­ზე ამ მხრივ გა­ურ­კვე­ვე­ლი სი­ტუ­ა­ცი­აა, რად­გან არ კონ­ტროლ­დე­ბა რა რა­ო­დე­ნო­ბის და შე­მად­გენ­ლო­ბის პალ­მის ზეთს შე­ი­ცავს ესა თუ ის პრო­დუქ­ტი.

"მი­უ­ხე­და­ვად იმი­სა, რომ ეს ჩვენ­თვის უცხო პრო­დუქ­ტია და ადა­მი­ა­ნის ორ­გა­ნიზმს უჭირს მისი გა­და­მუ­შა­ვე­ბა, გაწ­მენ­დი­ლი და რა­ფი­ნი­რე­ბუ­ლი პალ­მის ზეთი სა­ში­ში არ არის. კვე­ბის პრო­დუქ­ტებ­ში სწო­რედ რა­ფი­ნი­რე­ბუ­ლი პალ­მის ზეთი უნდა იყოს გა­მო­ყე­ნე­ბუ­ლი, თუმ­ცა, დიდი მნიშ­ვნე­ლო­ბა აქვს ისეთ მაჩ­ვე­ნე­ბელს, რო­გო­რი­ცაა ზეჟან­გუ­რი რი­ცხვი. ეს მაჩ­ვე­ნე­ბე­ლი ყვე­ლა ზეთს ახა­სი­ა­თებს და გვაჩ­ვე­ნებს, თუ რამ­დე­ნად სა­ზი­ა­ნოა ესა თუ ის ზეთი. ზეჟან­გუ­რი რი­ცხვი მი­უ­თი­თებს რა დო­ნე­ზეა პრო­დუქ­ტში თა­ვი­სუ­ფა­ლი რა­დი­კა­ლე­ბის რა­ო­დე­ნო­ბა. პალ­მის ზეთს ეს მაჩ­ვე­ნე­ბე­ლი ისე­დაც მა­ღა­ლი აქვს და რო­დე­საც ზეჟან­გუ­რი რი­ცხვი მა­ღა­ლია, მა­შინ პრო­დუქ­ცი­ა­ში ად­ვი­ლად წარ­მო­იქ­მნე­ბა თა­ვი­სუ­ფა­ლი რა­დი­კა­ლე­ბი, რომ­ლე­ბიც კარ­ცე­ნო­გე­ნუ­რია და უარ­ყო­ფი­თად მოქ­მე­დებს ჩვენს ჯან­მრთე­ლო­ბა­ზე. ეს მაჩ­ვე­ნე­ბე­ლი აუ­ცი­ლებ­ლად უნდა შე­დი­ო­დეს სტან­დარ­ტში, რო­გორც ერთ-ერთი მნიშ­ვნე­ლო­ვა­ნი მა­ხა­სი­ა­თე­ბე­ლი. პალ­მის ზეთი, რო­მე­ლიც რუ­სეთ­ში იყი­დე­ბო­და, არ ჯდე­ბო­და ნორ­მებ­ში, სწო­რედ ამან გა­მო­იწ­ვია პრო­ტეს­ტის ტალ­ღა სა­ზო­გა­დო­ე­ბა­ში. სამ­წუ­ხა­რო ის არის, რომ რუ­სე­თი­დან სა­ქარ­თვე­ლო­ში დიდი რა­ო­დე­ნო­ბით საკ­ვე­ბი პრო­დუქ­ტი შე­მო­დის, რო­მე­ლიც არ კონ­ტროლ­დე­ბა", - აღ­ნიშ­ნავს დალი წუ­ლა­ია.

გაგ­რძე­ლე­ბა

როდის არის მავნებელი პალმის ზეთი, რომელიც ჩვენს საკვებში, კოსმეტიკასა და ბიოსაწვავში გამოიყენება

როდის არის მავნებელი პალმის ზეთი, რომელიც ჩვენს საკვებში, კოსმეტიკასა და ბიოსაწვავში გამოიყენება

პალმის ზეთის გამოყენება დაბალი ფასის გამო აქტიურად ხდება საკვებ ინდუსტრიაში, კოსმეტიკასა და ბიოსაწვავში.

პალმის ზეთს ასევე ხშირად იყენებენ რძის პროდუქტების მწარმოებლები და კონდიტერები, რომ თავიანთი პროდუქცია გააიაფონ. ის შედის უამრავ პროდუქტში, რომელსაც ადამიანები ყოველდღიურად მიირთმევენ: ჩიფსებში, ყველა ბავშვისთვის საყვარელ "ნუთელაში", ზოგიერთ ნაყინში, შოკოლადის ბატონებში, მარგარინში, მაიონეზში და ხშირად ქარხნულ პურშიც კი. მიუხედავად იმისა, რომ პალმის ზეთს ბევრი დადებითი თვისება აქვს - კარგად ინახება, კარგად იტანს თერმულ დამუშავებას და საკვებს სასიამოვნო სირბილეს ანიჭებს, სპეციალისტები გვარწმუნებენ, რომ მისი ხანგრძლივი მიღება ჯანმრთელობისთვის სასარგებლო არ არის.

როგორც "ბიზნესპრესნიუსთან" საუბრისას სურსათის ექსპერტთა ასოციაციის თავმჯდომარემ დალი წულაიამ განაცხადა, ქართულ ბაზარზე ამ მხრივ გაურკვეველი სიტუაციაა, რადგან არ კონტროლდება რა რაოდენობის და შემადგენლობის პალმის ზეთს შეიცავს ესა თუ ის პროდუქტი.

"მიუხედავად იმისა, რომ ეს ჩვენთვის უცხო პროდუქტია და ადამიანის ორგანიზმს უჭირს მისი გადამუშავება, გაწმენდილი და რაფინირებული პალმის ზეთი საშიში არ არის. კვების პროდუქტებში სწორედ რაფინირებული პალმის ზეთი უნდა იყოს გამოყენებული, თუმცა, დიდი მნიშვნელობა აქვს ისეთ მაჩვენებელს, როგორიცაა ზეჟანგური რიცხვი. ეს მაჩვენებელი ყველა ზეთს ახასიათებს და გვაჩვენებს, თუ რამდენად საზიანოა ესა თუ ის ზეთი. ზეჟანგური რიცხვი მიუთითებს რა დონეზეა პროდუქტში თავისუფალი რადიკალების რაოდენობა. პალმის ზეთს ეს მაჩვენებელი ისედაც მაღალი აქვს და როდესაც ზეჟანგური რიცხვი მაღალია, მაშინ პროდუქციაში ადვილად წარმოიქმნება თავისუფალი რადიკალები, რომლებიც კარცენოგენურია და უარყოფითად მოქმედებს ჩვენს ჯანმრთელობაზე. ეს მაჩვენებელი აუცილებლად უნდა შედიოდეს სტანდარტში, როგორც ერთ-ერთი მნიშვნელოვანი მახასიათებელი. პალმის ზეთი, რომელიც რუსეთში იყიდებოდა, არ ჯდებოდა ნორმებში, სწორედ ამან გამოიწვია პროტესტის ტალღა საზოგადოებაში. სამწუხარო ის არის, რომ რუსეთიდან საქართველოში დიდი რაოდენობით საკვები პროდუქტი შემოდის, რომელიც არ კონტროლდება", - აღნიშნავს დალი წულაია.

გაგრძელება

უზენაესი სასამართლოს მოსამართლეობის ყოფილი კანდიდატი თამთა თოდაძეზე - "რა ბრიჯიტ ბარდო ესა მყავს, რა აბია ასეთი ნეტავ"

ვინ არის შორენა ბეგაშვილის ყოფილი ქმრის მეუღლე, რომელიც უკრაინაში ცნობილი დიზაინერია

8-9 ოქტომბერს ძლიერი წვიმა და ქარია, 10-ში კვლავ გამოიდარებს - უახლოესი დღეების ამინდის პროგნოზი