საკვებით მოწამვლის შემთხვევები ძალიან გახშირდა. როგორც გაზეთი "რეზონანსი" წერს, რისკის ქვეშ რესტორნების კლიენტებიც არიან. მარტო ივნისში თბილისსა და რეგიონებში მდებარე მსხვილ სარესტორნო ქსელებში მასობრივი ინტოქსიკაციის 3 შემთხვევა დაფიქსირდა. სპეციალისტების ინფორმაციით, გაუხმაურებელი ფაქტები შეიძლება ბევრად მეტიც იყოს. მათი ვარაუდით, რესტორნები შესაძლოა, იაფად შეძენილი პროდუქტებით მარაგდებოდეს.
სურსათის ეროვნულ სააგენტოში აცხადებენ, რომ ზაფხულის სეზონთან დაკავშირებით კონტროლი გაამკაცრეს როგორც მთავარ მაგისტრალებზე, ასევე ტურისტულ რეგიონებში. მასობრივად მოწმდება საზოგადოებრივი და სწრაფი კვების ობიექტები.
სურსათის ეროვნული სააგენტო მოსახლეობას მოუწოდებს, თავი შეიკავოს სურსათის შეძენისაგან ისეთ ადგილებში, სადაც არ არის დაცული შენახვისა და რეალიზაციის სათანადო პირობები. სააგენტოს ხელმძღვანელ ზურაბ ჩეკურიშვილის ინფორმაციით, ინტენსიურად მოწმდება სურსათის უვნებლობა და ობიექტის სანიტარულ-ჰიგიენური მდგომარეობა. მისი თქმით, მომხმარებელმა სურსათის შეძენისას ყურადღება უნდა გაამახვილოს შენახვისა და რეალიზაციის პირობებზე და აქტიურად ითანამშრომლოს სურსათის ეროვნულ სააგენტოსთან, რათა დარღვევის არც ერთი შემთხვევა არ დარჩეს რეაგირების გარეშე.
"კვების ობიექტების შემოწმებასთან ერთად, ხდება თავად ბიზნესოპერატორების ინფორმირებაც სანიტარულ-ჰიგიენურ ნორმებსა და სურსათის უვნებლობის სტანდარტებთან დაკავშირებით. სამწუხაროდ, არის დარღვევები და სააგენტოს რეაგირებაც არის ოპერატიული.
ბოლო დროს გამოვლინდა რამდენიმე შემთხვევა, ზოგ შემთხვევაში ჯარიმაც დაეკისრა ობიექტს, ზოგიერთ შემთხვევაში კი ლაბორატორიული კვლევის პროცესი მიმდინარეობს. საზოგადოებას პერიოდულად ვაწვდით ინფორმაციას განხორციელებული ღონისძიებების შესახებ. ტურისტულ სეზონთან დაკავშირებით მომხმარებლის რაოდენობა ავტომაგისტრალებზე საკმაოდ მაღალია. ამიტომ გზაზე მდებარე კვების ობიექტებში, შემოწმების პროცესი გააქტიურდა", - აცხადებს ჩეკურიშვილი.
სპეციალისტების ვარაუდით, არ არის გამორიცხული, რესტორნები გარე ვაჭრობაზე ნაყიდი სურსათით მარაგდებოდეს, რაც ადამიანებს სერიოზულ საფრთხეს უქმნის.
არასამთავრობო ორგანიზაცია "ეტიკის" ხელმძღვანელი ამირან შენგელია მიიჩნევს, რომ სარესტორნო ბიზნესი განსაკუთრებით უნდა კონტროლდებოდეს იმისდა მიუხედავად, რესტორანი ხუთვარსკვლავიანია თუ დაბალი კატეგორიისა.