მსოფლიოში და მათ შორის საქართველოშიც, სულ უფრო იზრდება ვეგეტარიანელთა რაოდენობა.
მათი ცხოვრების წესი და პირველ რიგში კვების რეჟიმი ნებისმიერი ცხოველის ხორცის მიღებას გამორიცხავს.
თუმცა, არსებობენ ვეგანებიც, რომლებიც უარს ამბობენ, როგორც ცხოველური საკვების მიღებაზე, ისე ცხოველის ბეწვისგან დამზადებულ ნივთებზე.
2015 წლის სტატისტიკის მიხედვით, გერმანიაში მოსახლეობის 6-8% ვეგეტარიანელია, ისრაელში - 8%, იტალიაში - 7.1%, აშშ-ში - 5%.
როგორც ცნობილია, ყველაზე მეტი ვეგეტარიანელი ინდოეთში ცხოვრობს, სადაც მოსახლეობის 40% ვეგეტარიანელია.
თუმცა, ცხოველურ საკვებზე მთელი ცხოვრების განმავლობაში უარის თქმამ, შესაძლოა, ჩვენს ჯანმრთელობას გარკვეული საფრთხე შეუქმნას.
რამდენად საფრთხის შემცველია მუდმივად ასეთი კვების რეჟიმი, რომელიც ცხოველურ წარმონაქმნს არ შეიცავს და როგორ მოვამზადოთ ორგანიზმი თუ ვეგეტარიანელობას გადავწყვეტთ, Allnews.ge ენდოკრინოლოგს, ნინო დოლიძეს ესაუბრა.
"ზოგადად ვეგეტარიანული კვება იყოფა ორ ნაწილად, ანუ მთლიანად უარის თქმა ცხოველურ საკვებზე, რაშიც შედის არა მხოლოდ ხორცი, არამედ სხვა ცილოვანი პროდუქტი, რძის ნაწარმი და კვერცხიც. მეორე მომენტი არის ოვოლაქტოვეგეტარიანელობა, რაც იმას ნიშნავს, რომ რძის ნაწარმს და კვერცხს მიირთმევენ, მაგრამ ხორცს არა.
ეს ნაკლებად საზიანოა იმიტომ, რომ ოვოლაქტოვეგეტარიანელობა კიდევ აძლევს ორგანიზმს საშუალებას, რომ სასიცოცხლოდ აუცილებელი ცილა, ანუ ორგანიზმისთვის საშენი მასალა მიიღოს.