ზურა ვადაჭკორიას 24 თებერვალს 55 წელი შეუსრულდა და ვინაიდან დაბადების დღე სუფრასთან, ქეიფთან, გემრიელ საკვებსა და ტრადიციებთან ასოცირდება, გადავწყვიტე, ცნობილი ილუზიონისტი "გურმანის" რუბრიკისთვის ჩამეწერა, თანაც მისი კულინარიული მონაცემები გადაცემებშიც მინახავს და ვიცი, რომ ზოგიერთი კერძის მომზადება თავადაც კარგად გამოსდის, პროდუქტის ურთიერთშეხამების სარგებლიანობაშიც ერკვევა და რჩევებს ჩვენც გვაძლევს. საუკეთესო სურვილებით ვულოცავთ მას იუბილეს.
საკვები პროდუქტის სარგებლიანობა
- კარგი და გემრიელი საჭმელი ძალიან მიყვარს და თუ სადმე არ მომეწონა, იქ მეორედ აღარც შევალ. ძირითადად ან ყველაფერი კარგი აქვთ, ან ყველაფერი - ცუდი, მზარეულზეა დამოკიდებული. ლამაზად გაფორმებული უგემური საჭმლის არ "მწამს". უპირატესობას სალათებს ვანიჭებ და თვითონაც ვამზადებ. მაგალითად, ქათმის ფილეს მოხარშავ, დაძიძგნი, დიდ მწვანე ვაშლს წვრილად დაჭრი, ჩაყრი, ცოტა ბეკონი, მაიონეზი, მარილი გემოვნებით, პილპილი არ უნდა და მაგარი რამე გამოდის. ჩემებმა ამ სალათას "მეჯიკ ზურა" დაარქვეს (იცინის). კიდევ გეტყვით: კიტრი, სალათის ფურცელი, ოხრახუში, 1 ს/კ თაფლი და ერთი ცალი ლიმონი ჩაწურული. სალათაში ძმარს არასდროს ვუშვრები, რადგან პროდუქტს ვიტამინებს აკარგვინებს. ლიმონმა რომ თავისი სასარგებლო თვისებები შეინარჩუნოს, ცხელ წყალში ჩაგდება არ შეიძლება, ვიტამინებს კარგავს. თუ გინდა, რკინა მიიღო, ვაშლი აუცილებლად ლიმონთან ერთად უნდა მიირთვა. ჩ ვიტამინიც გერგება და რკინასაც იღებ. უნდა ეცადო, საკვებმა გარგოს, აბა, რაც არ გარგებს, იმით უბრალოდ ნაყრდები. მაგალითად, სოკო არანაირად არ მიყვარს, მძიმეა კუჭისთვისაც, ნაღვლის ბუშტისთვისაც და არაფერი სასარგებლო მასში არ არის.
ვიტამინებით სავსე წვენი
- თუ ხვდები, რომ ცივდები, იღებ თითო ცალ გრეიპფრუტს, ფორთოხალსა და ლიმონს. ჭრი და მათგან წვენს აკეთებ, ერთმანეთში ურევ და ასხამ ერთ სუფრის კოვზ ნორმალურ თაფლს, ჩაყრი ოთხი კაკლის ლებნებს, ერთ ცალ დაჭრილ კივის. ამ სითხეს სამ ნაწილად გაყოფ და აუცილებლად ჭამის მერე სვამ, კუჭი და ნაღვლის ბუშტი რომ არ გააღიზიანოს. ყოველდღიურად ამის დალევა არ შეიძლება. ეს არის ვიტამინების ნაკრები, რომელიც ენერგიას გაძლევს. ვისაც ციტრუსზე ალერგია აქვს, ჯობია, მისგან თავი შეიკავოს და ვაშლი ან მისი წვენი მიირთვას. ბავშვობიდან მოყოლებული, ვაშლს კურკებიანად ვჭამ, მხოლოდ ყუნწს ვტოვებ. როგორც ვიცი, ვაშლის კურკას რაღაც სასარგებლო თვისებები აქვს. ინგლისელები ამბობენ, დღეში ორ ვაშლს თუ მიიღებ, ექიმის გზა დაგავიწყდებაო.