პოლიტიკა
მსოფლიო
სამხედრო

24

მაისი

დღის ზოგადი ასტროლოგიური პროგნოზი

შაბათი, მთვარის ოცდამეშვიდე დღე დაიწყება 03:34-ზე, მთვარე კუროში გადაბრძანდება 21:35-ზე – კარგი დღეა ახალი საქმეების დასაწყებად. შანსი მოგეცემათ მოაგვაროთ ძველი პრობლემები. კარგი დღეა ბიზნესისა და სავაჭრო საქმეებისთვის; უფროს თაობასთან ურთიერთობისთვის. მათგან რჩევის მიღება. ურთიერთობის, საქმეების გარჩევას არ გირჩევთ. კარგი დღეა საქმიანობის, სამუშაო ადგილის შესაცვლელად. კარგია მოგზაურობის დაწყება. მცირე ფიზიკური დატვირთვა არ გაწყენთ, კარგი დღეა საოჯახო საქმეების შესასრულებლად, ყვავილების დასარგავად; ქორწინებისა და ნიშნობისათვის. ამ დღეს ადამიანი მეტად მგრძნობიარეა საკვების მიმართ. ნუ გადატვირთავ კუჭს, მაგრამ ნურც იშიმშილებთ. მიიღეთ ჯანსაღი საკვები.
სამართალი
სპორტი
საზოგადოება
კულტურა/შოუბიზნესი
მოზაიკა
მეცნიერება
წიგნები
Faceამბები
კონფლიქტები
კვირის კითხვადი სტატიები
თვის კითხვადი სტატიები
რა არის საჭირო, რომ საქართველოში აკვაკულტურა განვითარდეს?
რა არის საჭირო, რომ საქართველოში აკვაკულტურა განვითარდეს?

მსოფ­ლიო ბა­ზარ­ზე თევ­ზი საკ­მა­ოდ პო­პუ­ლა­რუ­ლი და მო­თხოვ­ნა­დი პრო­დუქ­ტია. კვლე­ვე­ბის მი­ხედ­ვით, ზღვებ­სა და ოკე­ა­ნე­ებ­ში თევ­ზის რა­ო­დე­ნო­ბა თან­და­თან მცირ­დე­ბა, ამის გამო დღეს მსოფ­ლიო ბაზ­რის 42 პრო­ცენტს ფერ­მე­რულ მე­ურ­ნე­ო­ბებ­ში მოყ­ვა­ნი­ლი თევ­ზი იკა­ვებს. სპე­ცი­ა­ლის­ტთა გათ­ვლე­ბით, უახ­ლო­ე­სი ათი წლის გან­მავ­ლო­ბა­ში ეს ციფ­რი კი­დევ 10 პრო­ცენ­ტით გა­იზ­რდე­ბა. სა­ქარ­თვე­ლო თევ­ზის ექ­სპორ­ტი­ორ ქვეყ­ნებს შო­რის მდე­ბა­რე­ობს, მაგ­რამ ჩვენს ეკო­ნო­მი­კა­ში თევ­ზის რეწ­ვას უმ­ნიშ­ვნე­ლო ად­გი­ლი უკა­ვია, გან­სხვა­ვე­ბით ჩვე­ნი მე­ზო­ბე­ლი სომ­ხე­თი­სა და თურ­ქე­თი­სა­გან.

სა­ქარ­თვე­ლოს სოფ­ლის მე­ურ­ნე­ო­ბის მი­ნის­ტრ, ოთარ და­ნე­ლი­ას შე­ფა­სე­ბით, ჩვენს ქვე­ყა­ნა­ში აკ­ვა­კულ­ტუ­რის დარ­გის გან­ვი­თა­რე­ბა გან­სა­კუთ­რე­ბით მნიშ­ვნე­ლო­ვა­ნია. რო­გორც მი­ნის­ტრმა აღ­ნიშ­ნა, სოფ­ლის მე­ურ­ნე­ო­ბის სა­მი­ნის­ტრო­ში მიმ­დი­ნა­რე­ობს მუ­შა­ო­ბა სა­ქარ­თვე­ლო­ში თევ­ზის მე­ურ­ნე­ო­ბე­ბის გან­ვი­თა­რე­ბის სტრა­ტე­გი­ა­ზე, რო­მე­ლიც სა­ვა­რა­უ­დოდ, წლის ბო­ლოს მზად იქ­ნე­ბა. მი­სი­ვე თქმით, "აკ­ვა­კულ­ტუ­რის გან­ვი­თა­რე­ბა სოფ­ლის მე­ურ­ნე­ო­ბის სა­მი­ნის­ტროს პრი­ო­რი­ტე­ტუ­ლი მი­მარ­თუ­ლე­ბაა. სა­ქარ­თვე­ლო­ში დიდი რა­ო­დე­ნო­ბის თევ­ზის იმ­პორ­ტი ხორ­ცი­ელ­დე­ბა. ჩვენ კი გვაქვს საკ­მა­რი­სი რე­სურ­სი, არ­სე­ბუ­ლი მდგო­მა­რე­ო­ბა მნიშ­ვნე­ლოვ­ნად შევ­ცვა­ლოთ და იმ­პორ­ტი­რე­ბუ­ლი პრო­დუქ­ცია ად­გი­ლობ­რი­ვით ჩა­ვა­ნაც­ვლოთ...", - აცხა­დებს მი­ნის­ტრი.

"ბიზ­ნესპრეს­ნი­უ­სი" და­ინ­ტე­რეს­და, რა მდგო­მა­რე­ო­ბა­ში არი­ან ქარ­თვე­ლი ფერ­მე­რე­ბი, რომ­ლე­ბიც ამ სფე­რო­ში საქ­მი­ა­ნო­ბენ, რა უჭირთ და რა ულ­ხინთ მათ. ამ მიზ­ნით გო­რის რა­ი­ო­ნის სო­ფელ ახალ­და­ბის მკვიდრ ივა­ნე მა­ჭა­რაშ­ვილს ვე­სა­უბ­რეთ. ბა­ტო­ნი ივა­ნე პრო­ფე­სი­ით ეკო­ნო­მის­ტია, მაგ­რამ თა­ვი­სი ცხოვ­რე­ბა სწო­რედ ამ საქ­მეს - თევ­ზის რეწ­ვას და­უ­კავ­ში­რა. მან თა­ვის სო­ფელ­ში ჩა­მო­ა­ყა­ლი­ბა კო­ო­პე­რა­ტი­ვი "თევზსა­შე­ნი ცი­სარ­ტყე­ლა," რო­მელ­შიც ჯერ­ჯე­რო­ბით 6 სა­კალ­მა­ხე მე­ურ­ნე­ო­ბაა გა­ერ­თი­ა­ნე­ბუ­ლი:

ივა­ნე მა­ჭა­რაშ­ვი­ლი - ჩვე­ნი სა­კალ­მა­ხე მე­ურ­ნე­ო­ბა გო­რის რა­ი­ო­ნის სო­ფელ ახალ­და­ბა­შია. წე­ლი­წად­ში, სა­შუ­ა­ლოდ, 25 ტონა კალ­მახს ვზრდით, ჯერ­ჯე­რო­ბით მთლი­ა­ნად დატ­ვირ­თუ­ლე­ბი არა ვართ, რომ 40-50 ტო­ნა­ზე ავი­დეთ. ჩვენ, ძი­რი­თა­დად, კალ­მა­ხი გვყავს, ზუ­თხი კი - უფრო მცი­რე რა­ო­დე­ნო­ბით. სა­ერ­თოდ, სა­ქარ­თვე­ლო­ში ყვე­ლა­ზე გავ­რცე­ლე­ბუ­ლი თევ­ზის სა­ხე­ო­ბა კალ­მა­ხია და ის აუ­ზებ­ში მოჰ­ყავთ, თუმ­ცა ტბის თევ­ზის მო­შე­ნე­ბაც საკ­მა­ოდ პერ­სპექ­ტი­უ­ლი საქ­მეა. რო­გორც წესი, დის­ტრი­ბუ­ტო­რე­ბი გვა­კი­თხა­ვენ ხოლ­მე და ჩვენს პრო­დუქ­ცი­ას სუ­პერ­მარ­კე­ტე­ბის ქსელ­ში ყი­დი­ან. კონ­სიგ­ნა­ცი­ით ვმუ­შა­ობთ და ცოტა თან­ხის გა­დახ­დას გვიგ­ვი­ა­ნე­ბენ, მაგ­რამ მა­ინც აქ­ტი­უ­რად ვთა­ნამ­შრომ­ლობთ.

- რა არის სა­ჭი­რო, რომ თქვე­ნი კო­ო­პე­რა­ტი­ვი გა­ფარ­თოვ­დეს და ქვე­ყა­ნა­ში თევ­ზის მე­ურ­ნე­ო­ბე­ბის რი­ცხვი გა­ი­ზარ­დოს?

- თევ­ზის მე­ურ­ნე­ო­ბე­ბის გან­ვი­თა­რე­ბა გრძელ­ვა­დი­ა­ნი, იაფი სეს­ხე­ბის გა­რე­შე წარ­მო­უდ­გე­ნე­ლია, უა­მი­სოდ ჩვე­ნი საქ­მი­ა­ნო­ბა

დღეს თუ ხვალ შე­უძ­ლე­ბე­ლი გახ­დე­ბა. თევ­ზის წარ­მო­ე­ბას სო­ლი­დუ­რი თან­ხა სჭირ­დე­ბა: 1 კი­ლოგ­რა­მი თევ­ზის გაზ­რდა, სულ მცი­რე, 5 ლარი მა­ინც გვიჯ­დე­ბა. წარ­მო­იდ­გი­ნეთ, რამ­ხე­ლა და­ნა­ხარ­ჯია სა­ჭი­რო 10 და 20 ტო­ნა­ზე. ჯერ­ჯე­რო­ბით, ქარ­თველ ფერ­მე­რებს იმის ფუ­ფუ­ნე­ბა არა გვაქვს, რომ ამ­ხე­ლა თან­ხა სა­კუ­თა­რი შე­მო­სავ­ლი­დან გა­ვი­ღოთ. ისე კი, ჩვე­ნი პო­ტენ­ცი­ა­ლი თევ­ზის რეწ­ვა­ში საკ­მა­ოდ მა­ღა­ლია, რად­გან სა­ქარ­თვე­ლო­ში დიდი რა­ო­დე­ნო­ბით აუთ­ვი­სე­ბე­ლი ბუ­ნებ­რი­ვი წყლე­ბი გვაქვს. ამის გამო ჩვენ­ში შე­საძ­ლე­ბე­ლია რო­გორც კალ­მა­ხის, ასე­ვე ტბის თევ­ზის მო­შე­ნე­ბაც. ამ­ჟა­მად სა­ქარ­თვე­ლო და­ახ­ლო­ე­ბით 3 ათას ტონა კალ­მახს აწარ­მო­ებს, თუ ამ საქ­მეს მთავ­რო­ბაც ხელს შე­უ­წყობს და სა­კალ­მა­ხე მე­ურ­ნე­ო­ბე­ბის რი­ცხვი გა­იზ­რდე­ბა, ეს რა­ო­დე­ნო­ბა შე­იძ­ლე­ბა კი­დეც გა­ათ­მაგ­დეს.

- ბა­ტო­ნო ვანო, თუ იგ­რძნო­ბა თევ­ზის რეწ­ვით და­ინ­ტე­რე­სე­ბა თქვენს ნაც­ნობ ფერ­მე­რებს შო­რის?

გა­ნაგ­რძეთ კი­თხვა

დღის ვიდეო
00:00 / 00:00
ჩრდილოეთ კორეის ახალმა სამხედრო ხომალდმა კატასტროფა განიცადა

რა არის საჭირო, რომ საქართველოში აკვაკულტურა განვითარდეს?

რა არის საჭირო, რომ საქართველოში აკვაკულტურა განვითარდეს?

მსოფლიო ბაზარზე თევზი საკმაოდ პოპულარული და მოთხოვნადი პროდუქტია. კვლევების მიხედვით, ზღვებსა და ოკეანეებში თევზის რაოდენობა თანდათან მცირდება, ამის გამო დღეს მსოფლიო ბაზრის 42 პროცენტს ფერმერულ მეურნეობებში მოყვანილი თევზი იკავებს. სპეციალისტთა გათვლებით, უახლოესი ათი წლის განმავლობაში ეს ციფრი კიდევ 10 პროცენტით გაიზრდება. საქართველო თევზის ექსპორტიორ ქვეყნებს შორის მდებარეობს, მაგრამ ჩვენს ეკონომიკაში თევზის რეწვას უმნიშვნელო ადგილი უკავია, განსხვავებით ჩვენი მეზობელი სომხეთისა და თურქეთისაგან.

საქართველოს სოფლის მეურნეობის მინისტრ, ოთარ დანელიას შეფასებით, ჩვენს ქვეყანაში აკვაკულტურის დარგის განვითარება განსაკუთრებით მნიშვნელოვანია. როგორც მინისტრმა აღნიშნა, სოფლის მეურნეობის სამინისტროში მიმდინარეობს მუშაობა საქართველოში თევზის მეურნეობების განვითარების სტრატეგიაზე, რომელიც სავარაუდოდ, წლის ბოლოს მზად იქნება. მისივე თქმით, "აკვაკულტურის განვითარება სოფლის მეურნეობის სამინისტროს პრიორიტეტული მიმართულებაა. საქართველოში დიდი რაოდენობის თევზის იმპორტი ხორციელდება. ჩვენ კი გვაქვს საკმარისი რესურსი, არსებული მდგომარეობა მნიშვნელოვნად შევცვალოთ და იმპორტირებული პროდუქცია ადგილობრივით ჩავანაცვლოთ...", - აცხადებს მინისტრი.

"ბიზნესპრესნიუსი" დაინტერესდა, რა მდგომარეობაში არიან ქართველი ფერმერები, რომლებიც ამ სფეროში საქმიანობენ, რა უჭირთ და რა ულხინთ მათ. ამ მიზნით გორის რაიონის სოფელ ახალდაბის მკვიდრ ივანე მაჭარაშვილს ვესაუბრეთ. ბატონი ივანე პროფესიით ეკონომისტია, მაგრამ თავისი ცხოვრება სწორედ ამ საქმეს - თევზის რეწვას დაუკავშირა. მან თავის სოფელში ჩამოაყალიბა კოოპერატივი "თევზსაშენი ცისარტყელა," რომელშიც ჯერჯერობით 6 საკალმახე მეურნეობაა გაერთიანებული:

ივანე მაჭარაშვილი - ჩვენი საკალმახე მეურნეობა გორის რაიონის სოფელ ახალდაბაშია. წელიწადში, საშუალოდ, 25 ტონა კალმახს ვზრდით, ჯერჯერობით მთლიანად დატვირთულები არა ვართ, რომ 40-50 ტონაზე ავიდეთ. ჩვენ, ძირითადად, კალმახი გვყავს, ზუთხი კი - უფრო მცირე რაოდენობით. საერთოდ, საქართველოში ყველაზე გავრცელებული თევზის სახეობა კალმახია და ის აუზებში მოჰყავთ, თუმცა ტბის თევზის მოშენებაც საკმაოდ პერსპექტიული საქმეა. როგორც წესი, დისტრიბუტორები გვაკითხავენ ხოლმე და ჩვენს პროდუქციას სუპერმარკეტების ქსელში ყიდიან. კონსიგნაციით ვმუშაობთ და ცოტა თანხის გადახდას გვიგვიანებენ, მაგრამ მაინც აქტიურად ვთანამშრომლობთ.

- რა არის საჭირო, რომ თქვენი კოოპერატივი გაფართოვდეს და ქვეყანაში თევზის მეურნეობების რიცხვი გაიზარდოს?

- თევზის მეურნეობების განვითარება გრძელვადიანი, იაფი სესხების გარეშე წარმოუდგენელია, უამისოდ ჩვენი საქმიანობა

დღეს თუ ხვალ შეუძლებელი გახდება. თევზის წარმოებას სოლიდური თანხა სჭირდება: 1 კილოგრამი თევზის გაზრდა, სულ მცირე, 5 ლარი მაინც გვიჯდება. წარმოიდგინეთ, რამხელა დანახარჯია საჭირო 10 და 20 ტონაზე. ჯერჯერობით, ქართველ ფერმერებს იმის ფუფუნება არა გვაქვს, რომ ამხელა თანხა საკუთარი შემოსავლიდან გავიღოთ. ისე კი, ჩვენი პოტენციალი თევზის რეწვაში საკმაოდ მაღალია, რადგან საქართველოში დიდი რაოდენობით აუთვისებელი ბუნებრივი წყლები გვაქვს. ამის გამო ჩვენში შესაძლებელია როგორც კალმახის, ასევე ტბის თევზის მოშენებაც. ამჟამად საქართველო დაახლოებით 3 ათას ტონა კალმახს აწარმოებს, თუ ამ საქმეს მთავრობაც ხელს შეუწყობს და საკალმახე მეურნეობების რიცხვი გაიზრდება, ეს რაოდენობა შეიძლება კიდეც გაათმაგდეს.

- ბატონო ვანო, თუ იგრძნობა თევზის რეწვით დაინტერესება თქვენს ნაცნობ ფერმერებს შორის?

განაგრძეთ კითხვა

ქართველი ჟურნალისტის და ამერიკელი დიპლომატის ქორწილი ვაშინგტონში - "ძალიან ბედნიერები ვართ, რომ ვიპოვეთ ერთმანეთი"

უზენაესი სასამართლოს მოსამართლეობის ყოფილი კანდიდატი თამთა თოდაძეზე - "რა ბრიჯიტ ბარდო ესა მყავს, რა აბია ასეთი ნეტავ"

ვინ არის შორენა ბეგაშვილის ყოფილი ქმრის მეუღლე, რომელიც უკრაინაში ცნობილი დიზაინერია