არომატულ, ახალმოხარშულ ყავას შეუძლია მთელი დღე აგავსოთ ენერგიით, გაგათბოთ ცივ ამინდში და აგიმაღლოთ განწყობა. საუზმე და არა მხოლოდ ის, ბევრად სასიამოვნო და გემრიელი ხდება, როცა მას ამ მაგიური სასმელით ავსებთ. მაგრამ თუკი უკვე მოგბეზრდათ ყოველ დილით ერთი და იგივე, ხსნადი თუ ნალექიანი ყავის დალევა, ჩაინიშნეთ ეს 6 რეცეპტი და მოიმზადეთ დილის არაჩვეულებრივი ყავა.
ყავა "ოფლამერონი" (1901 წლის რეცეპტი)
ინგრედიენტები (1 ულუფისთვის): 1 ჩაის კოვზი ყავა (მწარე სახეობა, წვრილად დაფქული) 1 სუფრის კოვზი ნახევრად მშრალი შამპანური; 100 მლ (ნახევარი ჭიქა) წყალი; მწიკვი ვანილი. მომზადების წესი: გახსენით ცოტაოდენ წყალში ვანილი. ჩაასხით ჯეზვეში წყალი. ჩაის კოვზი ჩაყავით ვანილიან ხსნარში და ამ კოვზითვე ამოიღეთ ყავა. ჩაყარეთ ყავა ჯეზვეში და ხარშეთ საშუალო ცეცხლზე. როგორც კი ქაფს მოიდებს, დაუმატეთ ყავაში შამპანური. გააჩერეთ ჯეზვე ცეცხლზე იქამდე, სანამ სქელ ქაფს არ მოიდებს, ახლა კი შეგიძლიათ ჩათვალოთ, რომ ყავა მზად არის. სასმელი პატარა ფინჯნით უნდა მიირთვათ.