მშრალი, საკონდიტრო ნამცხვარი, ე.წ. "პეჩენია" თითქმის ყველა წლამდე ბავშვის მენიუში შედის. ჩაი და "პეჩენია", მაწონი და "პეჩენია" ძალიან ბევრმა მშობელმა წარმატებით გამოიყენა ბავშვის კვებაში. არადა, ეს არ გახლავთ ის საკვები, რომელიც ჩვილს ყოველდღიურ მენიუში უნდა ჩართოთ.
მინდა ერთი შემთხვევა პირადი მაგალითიდან გავიხსენო: ერთხელაც, როცა ჩაიში გახსნილი "პეჩენია" ბოთლიდან გადმოვაქციე (კოვზით არ ჭამდა და ბოთლით მივეცით. თეფშზე ალბათ ვერც შევნიშნავდი ვერაფერს) და გასარეცხად შემთხვევით ცხელის ნაცვლად ცივ წყალს შევუშვირე, საწოვარაში მომენტალურად გაცივებული გამჭვირვალე, რეზინასავით მასა წარმოიქმნა... გაჭირვებით მოვაცალე საწოვარას და დავაკვირდი. არაფერს ჰგავდა და არაფრის სუნი არ ჰქონდა. იყო წყალივით გამჭვირვალე, მაგრამ მკვრივი დრეკადი წარმონაქმნი... და ეს მხოლოდ "სოსკაში" ჩარჩენილი ულუფიდან დარჩა, წარმოიდგინეთ, რამხელა მასა იქნებოდა სავსე ბოთლში. ეს მასა ხომ ათასობით ჩვილის სხეულში ყოველდღიურად ხვდება. თანაც ეს არ ყოფილა თურქული, ჩინური ან გაურკვეველი წარმოების პროდუქტი. ამ ფირმის პეჩენია ყველაზე სანდოდ და ხარისხიანად ითვლება და ყველა მშობელი ცდილობს, ბავშვს სწორედ ის უყიდოს. როგორც ჩანს, ბავშვის ორგანიზმს მართლაც აქვს რაღაც ამოუხსნელი თავდაცვის უნარი, წინააღმდეგ შემთხვევაში დაუჯერებელია, ბავშვის სხეული ინელებდეს იმ საშინელ მასას. სარგებლობის მოტანაზე ხომ საუბარიც ზედმეტია.
რამდენად საჭიროა "პეჩენია" ბავშვის მენიუში? გთავაზობთ ამონარიდებს ბლოგებიდან, რომლებიც ბავშვთა კვებას ეხება: