ის ახმეტის მუნიციპალიტეტის სოფელ არგოხში ცხოვრობს და მისი სახელი პატარა ბავშვმაც კი იცის. არგოხში ფერმერულ მეურნეობას ეწევა და უძველესი ქართული მეთოდით აცხობს პურს, რომელსაც ვაკეში ყიდის. ყველასთვის გასაკვირი კი ის არის, რომ ფერმერი, რომლის გამომცხვარი პურიც დიდი პოპულარობით სარგებლობს დედაქალაქის ერთ-ერთ ყველაზე პრესტიჟულ უბანში, ფრანგი ჟან ჟაკ ჯეიკობსია. ის საფრანგეთის ქალაქ ბრეტანიდანაა და სანამ კახეთში ჩამოვიდოდა, სხვადასხვა დროს სწავლობდა შტუდგარდში, ბერლინსა და სტრასბურგში.
გაკახელებული ფრანგი ფერმერი ყოველ პარასკევს, ღამის ორ საათზე იწყებს ცომის მოზელას. მცირე ხნის დასვენების შემდეგ შეშას ჭრის, ღუმელს ახურებს და პურს ნახშირზე თავად აცხობს. როგორც თავად ამბობს, არ იყენებს საფუარს, რაც ჟან ჟაკის პროდუქციას სპეციფიკურ არომატს ანიჭებს: "საფუარს არ ვხმარობ, მხოლოდ ხაში, წყალი და ფქვილი. ეს ჯანმრთელობისათვის ძალიან კარგია", - ამბობს ფრანგი ფერმერი.
ჟან ჟაკ ჯეიკობსი საფრანგეთში ცხოვრების დროს პურს ალერგიის გამო ვერ ჭამდა. 2005 წელს სიღნაღის რაიონის სოფელ მაღაროში სტუმრობის დროს პური გასინჯა და ძალიან მოეწონა. ჯეოკობსი აღნიშნავს, რომ პური, რომელიც დააგემოვნა "წითელი დოლის" ჯიშის ხორბლის ფქვილით იყო გამომცხვარი, რომელიც ამჟამად თავადაც მოჰყავს.
"პირველად საქართველოში მოვედი 2005 წელს. სოფელ მაღაროში სტუმრად ვიყავი მეგობართან, სადაც პური გავსინჯე. ევროპაში პურს ვერ ვჭამდი, რადგან ალერგიას მაძლევდა. პური სპეციალური ხორბლით იყო გამომცხვარი. უკან დავბრუნდი 2006 წლის აპრილში და ახლა სულ აქ ვარ. სოფელ არგოხის შესახებ კი მეგობრისგან გავიგე და აქ გადავწყვიტე მოსვლა", - ამბობს ჟან ჟაკი.
2006 წელს საქართველოში ჩამოსვლის შემდეგ ჯეიკობსმა პურის უძველესი ქართული მეთოდით გამოცხობის შესახებ ინფორმაციის მოძიება დაიწყო. საცხობი ხელსაწყოები კი საფრანგეთში შეიძინა. მან მალევე არგოხში სახლი იყიდა, თონე ააშენა და მას შემდეგ პურის გამოცხობა მისთვის სასიამოვნო პროცესად იქცა. ყოველ შაბათს თავის მინიბუსს პურის გარდა სოფლის ნობათით ტვირთავს და ვაკეში, ფალიაშვილის ქუჩაზე, მეგობრის სახლის ეზოში დგამს დახლს, სადაც აწყობს ყველს, მურაბას, თაფლს, თხილს, ბოსტნეულსა და მწვანილს. პურის ნაწილი რამდენიმე რესტორანში მიაქვს და იქ აბარებს.
"ეს ჯანმრთელობისათვის ძალიან კარგი პურია და კარგი გემო და არომატი აქვს. პატარა მარკეტი გვაქვს და ვყიდით ყველს, წვენს, ბოსტნეულს და სხვადასხვა პროდუქტს. ეს ადგილია ფალიაშვილის 33 ა, რომელიც კონსტანტინე გამსახურდიას ძეგლთან არის. შაბათს ეზოში დგას მაგიდა და ქოლგა. შაბათს 9-დან 2-მდე კი ვყიდი პურს, მაგრამ პური რომ იყიდოთ 12-საათამდე უნდა მოხვიდეთ, რადგან ძალიან ბევრი კლიენტია", - ამბობს გაკახელებული ფრანგი ფერმერი.
მას პურის ცხობაში გერმანელი იანეს ხოზიგი, როზა დეგენჰართი, ამერიკელი კოლიერ დუროვიჩი და მეზობლები ეხმარებიან. გერმანელი როზა ჟან ჟაკთან სკოლის დამთავრების შემდეგ სპეციალური პროგრამით ჩამოვიდა. ჟან ჟაკის კახეთში ყოფნისა და მისი საქმიანობის შესახებ ინტერნეტით შეიტყო. როზა დეგენჰართი ფერმერულმა საქმიანობამ ძალიან მოხიბლა და სურს, რომ გერმანიაში დაბრუნების შემდეგ თავადაც დაიწყოს ეს საქმე.
ჟან ჟაკს მოხალისეები ეხმარებიან მიწის დამუშავებაშიც. ნაკვეთები სოფელთან ახლოს აქვს და სწორედ იქ მოჰყავს ხორბალი. ის ამბობს, რომ ხორბლის დათესვისას ადამიანი უნდა იყო დადებით განწყობაზე, წინააღმდეგ შემთხვევაში, ხარისხიან მოსავალს ვერ მიიღებს. გაკახელებული ფრანგი ქართველებს ამავე დროს ურჩევს, არ დატოვონ სოფელი და მიწა დაამუშავონ.
"ბევრგან ვმუშაობდი, მაგრამ უღიმღამოდ მიდიოდა ცხოვრება. აი, როცა ეს საქმიანობა დავიწყე, აქ ვიპოვე ცხოვრების საზრისი. ყველაზე მნიშვნელოვანია, რომ ადამიანმა პატივი სცეს მიწას და კარგად იმუშაოს. მიწის მოვლა იგივე ხელოვნებაა. თუ კარგ ხასიათზე დათესავ ხორბალს, კარგიც ამოვა და მისგან დამზადებული პურიც გემრიელი იქნება. ამიტომ ხორბალს არსად ვყიდულობ და მე თვითონ მომყავს", - აღნიშნავს ჟან ჟაკი.