სამართალი

30

ივნისი

დღის ზოგადი ასტროლოგიური პროგნოზი

ორშაბათი, მთვარის მეექვსე დღე დაიწყება 10:53-ზე, მთვარე ქალწულშია – მარტოობისა და თავმდაბლობის დღეა. ინტუიცია მძაფრდება. კარგია სუნთქვითი ვარჯიში და არომათერაპია. კარგია ზედა სასუნთქი გზებისა და ბრონქების გაწმენდა. ნუ დალევთ ლუდს, ბევრ წყალს, რძეს. მოაგვარეთ მატერიალური და ფულადი საკითხები. გამოავლინეთ თქვენი უნარები და ნიჭი. წარმატების მიღწევა ბევრ სფეროში შეიძლება. არ არის რეკომენდებული ფულის გასესხება ან ვალის აღება. არ გადაიღალოთ, არ დარჩეთ სამსახურში გვიანობამდე. უმჯობესია თავი შეიკავოთ როგორც გრძელი, ასევე მოკლე მოგზაურობისგან. ეს დღე განკუთვნილია დასვენებისთვის.
კონფლიქტები
მსოფლიო
საზოგადოება
მოზაიკა
სამხედრო
Faceამბები
მეცნიერება
კვირის კითხვადი სტატიები
თვის კითხვადი სტატიები
როგორ შევარჩიოთ ხორცპროდუქტები სწორად
როგორ შევარჩიოთ ხორცპროდუქტები სწორად

სა­ქონ­ლის ხორ­ცი, მის­გან დამ­ზა­დე­ბუ­ლი საკ­ვე­ბი სა­სარ­გებ­ლო და გემ­რი­ე­ლია, თუმ­ცა, თუ მის არ­ჩე­ვა­ში ვერ ვერ­კვე­ვით, შე­საძ­ლოა, საკ­მა­ოდ სა­ხი­ფა­თოც აღ­მოჩ­ნდეს. ექ­სპერ­ტე­ბი გვირ­ჩე­ვენ, პირ­ველ რიგ­ში მხო­ლოდ ვე­ტე­რი­ნა­რუ­ლი ბეჭ­დით "დამ­შვე­ნე­ბუ­ლი" ხორ­ცი შე­ვი­ძი­ნოთ. თუმ­ცა, არ­სე­ბობს პა­ტა­რა სა­ი­დუმ­ლო­ე­ბე­ბი, რო­მე­ლიც ყვე­ლა თავ­მოყ­ვა­რე დი­ა­სახ­ლის­მა უნდა იცო­დეს.

ეთერ სარ­ჯვე­ლა­ძე, კვე­ბის მრეწ­ვე­ლო­ბის ექ­სპერ­ტი: ხორ­ცის დათ­ვა­ლი­ე­რე­ბი­სას, პირ­ველ რიგ­ში, ყუ­რა­დღე­ბა უნდა გა­ვა­მახ­ვი­ლოთ მის ფერ­ზე: თუ ხორ­ცი მუქი ფე­რი­საა, ნიშ­ნავს, რომ სა­ქონ­ლის დაკ­ვლი­დან გარ­კვე­უ­ლი დროა გა­სუ­ლი, ან არას­წო­რად ინა­ხე­ბო­და. სა­ქონ­ლის ხორ­ცი ღია წი­თე­ლი ფე­რი­დან მუქ წით­ლამ­დეა, ხბოს ხორ­ცი - ბაცი ვარ­დის­ფე­რია, კა­მე­ჩის ხორ­ცი კი მუ­ქია, თით­ქმის შავი ფერი დაჰ­კრავს, ხორ­ცი კი გა­ცი­ლე­ბით უხე­შია. რაც შე­ე­ხე­ბა სა­ქონ­ლის ქონს, ის კრე­მის­ფე­რი უნდა იყოს, ოდ­ნავ მოყ­ვა­თა­ლო ელ­ფე­რი დაჰ­კრავ­დეს.

ახა­ლი საღი ხორ­ცის სტრუქ­ტუ­რა მთლი­ა­ნი და მკვრი­ვია. ამის შე­მოწ­მე­ბა თი­თის და­ჭე­რით შე­იძ­ლე­ბა. ხორ­ცზე ღრმუ­ლი უნდა წარ­მო­იქ­მნას და მა­ლე­ვე გას­წორ­დეს; გარ­და ამი­სა, ხორ­ცი ახა­ლია, თუ მისი ზე­და­პი­რი მშრა­ლია. ანუ, ქა­ღალ­დის ცხვირ­სა­ხო­ცი, ან ხელ­სა­ხო­ცი ხორ­ცზე და­დე­ბით არ სველ­დე­ბა. მისი მყე­სე­ბი ელას­ტი­უ­რი და მკვრი­ვი უნდა იყოს, სახ­სრე­ბის ზე­და­პი­რი კი თეთ­რი და ბზინ­ვა­რე.

გა­ყი­ნუ­ლი ხორ­ცი კი, გალ­ღო­ბის შემ­დეგ ვი­ზუ­ა­ლუ­რად იც­ვლე­ბა, მას სტრუქ­ტუ­რუ­ლად და­ყო­ფი­ლი იერი აქვს, არ აკ­რავს ერ­თი­ა­ნი აპკი და მო­დუ­ნე­ბუ­ლია. ახა­ლი ხორ­ცის­გან გან­სხვა­ვე­ბით, გამლღვარ ხორცს სულ სი­თხე გას­დის. თუ გა­ყი­ნუ­ლი ხორ­ცის შე­ძე­ნას აპი­რებთ, შე­ი­ძი­ნეთ გა­ყი­ნულ და არა გამ­დნარ მდგო­მა­რე­ო­ბა­ში, რად­გან ასეთ შემ­თხვე­ვა­ში, ხორ­ცი მალე ფუჭ­დე­ბა. მიკ­რო­ბე­ბი მრავ­ლდე­ბა.

სამ­წუ­ხა­როდ, ხში­რად, გამ­ყიდ­ვე­ლე­ბი სცო­და­ვენ და გა­ყი­ნულს ახალ ხორ­ცად ასა­ღე­ბენ, ამის გა­სარ­კვე­ვად და­ა­დეთ თითი გა­და­ნა­ჭერ­ზე, თუ ხორ­ცი ფერს არ შე­იც­ვლის ე.ი. ის რამ­დენ­ჯერ­მე იყო გამლღვა­ლი და გა­ყი­ნუ­ლი. ასე­ვე, გა­ყი­ნუ­ლია, თუ ხორ­ცი ან შე­სა­ფუ­თი მა­სა­ლა ვარ­დის­ფე­რი ყი­ნუ­ლის კრის­ტა­ლე­ბით არის და­ფა­რუ­ლი.

გა­ყი­ნუ­ლი ხორ­ცი არ ნიშ­ნავს, რომ ცუ­დია, უბ­რა­ლოდ, შე­ნახ­ვი­სა და გა­რე­მო პი­რო­ბე­ბის მი­ხედ­ვით თა­ვის თვი­სე­ბებს ჰკარ­გავს. დაკ­ვლი­დან მხო­ლოდ ორი სა­ა­თის გან­მავ­ლო­ბა­ში არის ხორ­ცი სრულ­ფა­სოვ­ნად თა­ვი­სი ბუ­ნებ­რი­ვი თვი­სე­ბე­ბის მა­ტა­რე­ბე­ლი.

ხორ­ცის შე­ნახ­ვის პი­რო­ბე­ბი

ახალ­დაკ­ლუ­ლი ხორ­ცი რბი­ლი, ნაზი და წვნი­ა­ნია, თუმ­ცა, დაკ­ვლი­დან 4 სა­ათ­ში იგი იმ­დე­ნად უხეშ­დე­ბა, რომ თერ­მუ­ლი და­მუ­შა­ვე­ბით (მო­ხარ­შვით, შეწ­ვით) არ რბილ­დე­ბა. ასეთ შემ­თხვე­ვა­ში, ხორ­ცი უბ­რა­ლოდ მა­ცი­ვარ­ში უნდა შე­დოთ (არა სა­ყი­ნუ­ლე­ში): 1-2 დღე­ში იგი მომ­წიფ­დე­ბა, დარ­ბილ­დე­ბა და გე­მოც და სუ­ნიც გა­უმ­ჯო­ბეს­დე­ბა.

მომ­წი­ფე­ბუ­ლი ხორ­ცი საკ­მა­ოდ მალე ფუჭ­დე­ბა - ოთა­ხის ტემ­პე­რა­ტუ­რა­ზე 1-2 დღე­ში, მა­ცი­ვარ­ში - 3-4 დღე­ში.

რაც შე­ე­ხე­ბა გა­ყი­ნულ ხორცს, ის მი­ნუს 17-18 გრა­დუს­ზე უნდა ინა­ხე­ბო­დეს, ჩვე­უ­ლებ­რივ, სახ­ლში ასე­თი მა­ცივ­რე­ბი თით­ქმის არა­ვის აქვს. ხში­რად, მა­ღა­ზი­ებ­საც კი, ან ეკო­ნო­მი­ის მიზ­ნით, ელექტრო­ქ­სე­ლი­დან რთა­ვენ. დი­ა­სახ­ლი­სებს ვურ­ჩევ­დი, უკი­დუ­რეს შემ­თხვე­ვა­ში, მა­ცი­ვარს ხელი მა­ინც მი­ა­დონ, რათა გა­ი­გონ, რა დო­ნე­ზე ყი­ნავს.

ფარ­ში

ფარ­შის ყიდ­ვი­სას დი­ა­სახ­ლი­სებს გან­სა­კუთ­რე­ბუ­ლი ყუ­რა­დღე­ბა მარ­თებთ. პირ­ველ რიგ­ში იმი­ტომ, რომ შე­ზა­ვე­ბუ­ლია სა­ნე­ლებ­ლე­ბით, რაც კარ­გად მა­ლავს მის რო­გორც შე­მად­გენ­ლო­ბას, ასე­ვე დამ­ზა­დე­ბის ვა­დას. ფარშში, უკე­თეს შემ­თხვე­ვა­ში შე­იძ­ლე­ბა ხორ­ცის ნაც­ვლად სო­ი­ოს ცილა, სა­ხა­მე­ბე­ლი, კარ­ტო­ფი­ლი, ან ზედ­მე­ტად ბევ­რი წყა­ლი იყოს და­მა­ტე­ბუ­ლი. ან, სა­ერ­თოდ, ძვე­ლი და და­ბინ­ძუ­რე­ბუ­ლი ხორ­ცი იყოს გა­რე­უ­ლი.

დაკ­ვირ­ვე­ბუ­ლი დი­ა­სახ­ლი­სი ხე­ლის გას­რე­სით შე­იძ­ლე­ბა მიხ­ვდეს კი­დეც, არის თუ არა კარ­ტო­ფი­ლი მის შე­მად­გენ­ლო­ბა­ში, რად­გან ის გა­ცი­ლე­ბით უხე­შია, თუმ­ცა, მა­ღა­ზი­ებ­ში ამის ნე­ბარ­თვას, ალ­ბათ, არა­ვინ მის­ცემთ.

ყვე­ლა­ზე დიდ საფრ­თხეს ფარ­შის შე­ნახ­ვის პი­რო­ბე­ბის დარ­ღვე­ვა შე­ი­ცავს. და­უშ­ვე­ბე­ლია მისი გა­ჩე­რე­ბა მა­ცი­ვარ­ში სამ დღე­ზე მეტ­ხანს. ფარ­ში თხელ ფე­ნად უნდა შე­ი­ნა­ხოთ, რათა ყი­ნულ­მა ხორ­ცის სიღ­რმე­ში შე­აღ­წი­ოს და კო­ლი­ბაქ­ტე­რი­ე­ბი არ გამ­რავ­ლდეს. ამას­თა­ნა­ვე, თავ­და­ხუ­რულ ტა­ფა­ში ორ­თქლში უნდა შე­იწ­ვას და არა და­იწ­ვას, სულ მცი­რე, 15-20 წუ­თის გან­მავ­ლო­ბა­ში, არა­ნაკ­ლებ 70 გრა­დუს ტემ­პე­რა­ტუ­რა­ზე.

გან­სხვა­ვე­ბუ­ლი თვი­სე­ბე­ბი და შე­ნახ­ვის პი­რო­ბე­ბი აქვთ უკვე გა­და­მუ­შა­ვე­ბულ ხორ­ცპ­რო­დუქ­ტებს.

ნანა პერ­ტე­ნა­ვა, კომ­პა­ნია "ნი­კო­რას" ტექ­ნო­ლო­გი: სხვა­დას­ხვა მწარ­მო­ებ­ლის დამ­ზა­დე­ბუ­ლი სო­სი­სის გა­რეგ­ნუ­ლი შე­ფე­რი­ლო­ბა შე­საძ­ლე­ბე­ლია ერ­თმა­ნე­თის­გან გან­სხვა­ვე­ბუ­ლი იყოს, რაც გარ­კვე­უ­ლი მი­ზე­ზე­ბი­თაა გან­პი­რო­ბე­ბუ­ლი. გან­სხვა­ვე­ბა შე­იძ­ლე­ბა გა­მო­იწ­ვი­ოს: ნედ­ლე­უ­ლის ხა­რის­ხმა, სა­ქონ­ლი­სა და ღო­რის ხორ­ცის თა­ნა­ფარ­დო­ბამ პრო­დუქ­ტში, სა­ნე­ლებ­ლებ­მა და პრო­დუქ­ტის შე­ბოლ­ვის ხა­რის­ხმა.

სო­სი­სის კონ­სის­ტენ­ცია აუ­ცი­ლებ­ლად უნდა იყოს მკვრი­ვი და ერ­თგვა­რო­ვა­ნი - არ იშ­ლე­ბო­დეს. გაჭ­რი­სას ცხი­მის წვე­თე­ბი და ჟე­ლეს მაგ­ვა­რი სი­თხე არ უნდა შე­იმ­ჩნე­ო­დეს. სო­სი­სი არ უნდა იყოს წე­ბო­ვა­ნი - დამ­ჭკნა­რი ქერ­ქით.

მისი შე­ნახ­ვის ვადა ასა­წო­ნი სო­სი­სის შემ­თხვე­ვა­ში 3 დღეა, ხოლო ვა­კუ­უმ-შე­ფუთ­ვა­ში 15 დღე, ტემ­პე­რა­ტუ­რია კი 8 გრა­დუსს არ უნდა აღე­მა­ტე­ბო­დეს.

ძეხ­ვე­უ­ლი

მო­ხარ­შუ­ლი ძეხ­ვე­ულს სო­სი­სის და­მა­ხა­სი­ა­თე­ბე­ლი თვი­სე­ბე­ბი გა­აჩ­ნია, თუმ­ცა, მისი ფერი ზედ­მე­ტად წი­თე­ლი არ უნდა იყოს. მისი და­მა­ხა­სი­ა­თე­ბე­ლი შე­ფე­რი­ლო­ბაა - მო­ვარ­დის­ფრო. ნა­ტუ­რა­ლურ გარ­საცმში მო­ხარ­შუ­ლი ძეხ­ვე­უ­ლის შე­ნახ­ვის ვადა 3 დღეა. ხოლო ხე­ლოვ­ნურ, პო­ლი­ა­მი­დურ გარ­საცმში 30-45 დღემ­დე მერ­ყე­ობს.

შე­ბო­ლი­ლი ძეხ­ვე­უ­ლი კი მო­წი­თა­ლო-მო­ყა­ვის­ფრო შე­ფე­რი­ლო­ბი­საა. პრო­დუქტს უნდა ჰქონ­დეს მკვრი­ვი შიგ­თავ­სი და არ იყოს წე­ბო­ვა­ნი, ობი­ა­ნი და ზედ­მე­ტად სვე­ლი. აუ­ცი­ლე­ბე­ლია გაჭ­რი­სას არ აღე­ნიშ­ნე­ბო­დეს ზედ­მე­ტად წი­თე­ლი შე­ფე­რი­ლო­ბა, რაც სა­ღე­ბა­ვე­ბის გა­მო­ყე­ნე­ბა­ზე მი­უ­თი­თებს. იმ შემ­თხვე­ვა­ში, თუ ძე­ბო­ლი­ლი ძეხ­ვის შემ­ცვე­ლო­ბა­ში შე­დის შპი­კი (პა­ტა­რა ცხი­მე­ბი), ის უნდა იყოს თა­ნა­ბა­რი მო­ცუ­ლო­ბის და თა­ნაბ­რად გა­და­ნა­წი­ლე­ბუ­ლი. შე­ფუ­თუ­ლის შე­ნახ­ვა 30 დღე შე­იძ­ლე­ბა 5-დან 10 გრა­დუ­სამ­დე, შე­უ­ფუ­თა­ვის კი 15 დღე.

რაც შე­ე­ხე­ბა ნედ­ლად­შე­ბო­ლი­ლი ძეხ­ვე­ულს, ის ხორ­ცპ­რო­დუქ­ტებ­ში დე­ლი­კა­ტე­სად მი­იჩ­ნე­ვა. მისი წარ­მო­ე­ბი­სას გა­მო­ი­ყე­ნე­ბა უმაღ­ლე­სი ხა­რის­ხის ნედ­ლე­უ­ლი, რო­მე­ლიც არ გა­ნიც­დის თერ­მულ და­მუ­შა­ვე­ბას - ხორცს ათავ­სე­ბენ სპე­ცი­ა­ლურ გა­რე­მო­ში და ბუ­ნებ­რი­ვი გზით აშ­რო­ბენ. ძეხ­ვე­უ­ლის გა­მოშ­რო­ბის და შე­ბოლ­ვის ეტა­პი თვე­ზე მეტ­ხანს გრძელ­დე­ბა, რის შე­დე­გე­დაც პრო­დუქ­ტი იღებს გა­ნუ­მე­ო­რე­ბელ გე­მოს. ნედ­ლად­შე­ბო­ლი­ლი ძეხ­ვე­უ­ლი უნდა იყოს კარ­გად გა­მომშრა­ლი, ზე­და­პირ­ზე არ უნდა აღე­ნიშ­ნე­ბო­დეს ობი. მისი შე­ნახ­ვის ვადა 12-15 გრა­დუს­ზე 60 დღეს შე­იძ­ლე­ბა, სა­სუფ­რედ დაჭ­რი­ლი ძეხ­ვის შემ­თხვე­ვა­ში კი 0-დან 8 გრა­დუ­სამ­დე 45 დღით.

შაშ­ხე­ბი

შაშხს უნდა ჰქონ­დეს სა­სი­ა­მოვ­ნო ვარ­დის­ფე­რი იერ­სა­ხე. არ უნდა იყოს მე­ტის­მე­ტად წი­თე­ლი, რაც სა­ღე­ბა­ვის გა­მო­ყე­ნე­ბა­ზე მიგ­ვა­ნიშ­ნებს. პრო­დუქ­ტის ზე­და­პი­რი არ უნდა იყოს წე­ბო­ვა­ნი და არ უნდა ჰქონ­დეს ქერ­ქი, რად­გან აღ­ნიშ­ნუ­ლი კრი­ტე­რი­უ­მე­ბი პრო­დუქ­ტის სიძ­ვე­ლე­ზე მიგ­ვი­თი­თე­ბენ. ვა­კუ­უმ შე­ფუთ­ვა­ში შაშ­ხის შე­ნახ­ვა 15 დღეა შე­საძ­ლე­ბე­ლი, ხოლო შე­უ­ფუ­თავ მდგო­მა­რე­ო­ბა­ში მაქ­სი­მუმ 1 კვი­რა (0-დან 4 გრა­დუ­სამ­დე ტემ­პე­რა­ტუ­რა­ზე).

ბელა ნო­ზა­ძე

ასე­ვე იხი­ლეთ: რა საფრ­თხეს შე­ი­ცავს პო­ლი­ე­თი­ლენ­ში შე­ფუ­თუ­ლი პური

დღის ვიდეო
00:00 / 00:00
გამარჯვება პირველივე წუთებზე - ილია თოფურიამ ოლივიერა ნოკაუტში ჩააგდო და ჩემპიონი გახდა

როგორ შევარჩიოთ ხორცპროდუქტები სწორად

როგორ შევარჩიოთ ხორცპროდუქტები სწორად

საქონლის ხორცი, მისგან დამზადებული საკვები სასარგებლო და გემრიელია, თუმცა, თუ მის არჩევაში ვერ ვერკვევით, შესაძლოა, საკმაოდ სახიფათოც აღმოჩნდეს. ექსპერტები გვირჩევენ, პირველ რიგში მხოლოდ ვეტერინარული ბეჭდით "დამშვენებული" ხორცი შევიძინოთ. თუმცა, არსებობს პატარა საიდუმლოებები, რომელიც ყველა თავმოყვარე დიასახლისმა უნდა იცოდეს.

ეთერ სარჯველაძე, კვების მრეწველობის ექსპერტი: ხორცის დათვალიერებისას, პირველ რიგში, ყურადღება უნდა გავამახვილოთ მის ფერზე: თუ ხორცი მუქი ფერისაა, ნიშნავს, რომ საქონლის დაკვლიდან გარკვეული დროა გასული, ან არასწორად ინახებოდა. საქონლის ხორცი ღია წითელი ფერიდან მუქ წითლამდეა, ხბოს ხორცი - ბაცი ვარდისფერია, კამეჩის ხორცი კი მუქია, თითქმის შავი ფერი დაჰკრავს, ხორცი კი გაცილებით უხეშია. რაც შეეხება საქონლის ქონს, ის კრემისფერი უნდა იყოს, ოდნავ მოყვათალო ელფერი დაჰკრავდეს.

ახალი საღი ხორცის სტრუქტურა მთლიანი და მკვრივია. ამის შემოწმება თითის დაჭერით შეიძლება. ხორცზე ღრმული უნდა წარმოიქმნას და მალევე გასწორდეს; გარდა ამისა, ხორცი ახალია, თუ მისი ზედაპირი მშრალია. ანუ, ქაღალდის ცხვირსახოცი, ან ხელსახოცი ხორცზე დადებით არ სველდება. მისი მყესები ელასტიური და მკვრივი უნდა იყოს, სახსრების ზედაპირი კი თეთრი და ბზინვარე.

გაყინული ხორცი კი, გალღობის შემდეგ ვიზუალურად იცვლება, მას სტრუქტურულად დაყოფილი იერი აქვს, არ აკრავს ერთიანი აპკი და მოდუნებულია. ახალი ხორცისგან განსხვავებით, გამლღვარ ხორცს სულ სითხე გასდის. თუ გაყინული ხორცის შეძენას აპირებთ, შეიძინეთ გაყინულ და არა გამდნარ მდგომარეობაში, რადგან ასეთ შემთხვევაში, ხორცი მალე ფუჭდება. მიკრობები მრავლდება.

სამწუხაროდ, ხშირად, გამყიდველები სცოდავენ და გაყინულს ახალ ხორცად ასაღებენ, ამის გასარკვევად დაადეთ თითი გადანაჭერზე, თუ ხორცი ფერს არ შეიცვლის ე.ი. ის რამდენჯერმე იყო გამლღვალი და გაყინული. ასევე, გაყინულია, თუ ხორცი ან შესაფუთი მასალა ვარდისფერი ყინულის კრისტალებით არის დაფარული.

გაყინული ხორცი არ ნიშნავს, რომ ცუდია, უბრალოდ, შენახვისა და გარემო პირობების მიხედვით თავის თვისებებს ჰკარგავს. დაკვლიდან მხოლოდ ორი საათის განმავლობაში არის ხორცი სრულფასოვნად თავისი ბუნებრივი თვისებების მატარებელი.

ხორცის შენახვის პირობები

ახალდაკლული ხორცი რბილი, ნაზი და წვნიანია, თუმცა, დაკვლიდან 4 საათში იგი იმდენად უხეშდება, რომ თერმული დამუშავებით (მოხარშვით, შეწვით) არ რბილდება. ასეთ შემთხვევაში, ხორცი უბრალოდ მაცივარში უნდა შედოთ (არა საყინულეში): 1-2 დღეში იგი მომწიფდება, დარბილდება და გემოც და სუნიც გაუმჯობესდება.

მომწიფებული ხორცი საკმაოდ მალე ფუჭდება - ოთახის ტემპერატურაზე 1-2 დღეში, მაცივარში - 3-4 დღეში.

რაც შეეხება გაყინულ ხორცს, ის მინუს 17-18 გრადუსზე უნდა ინახებოდეს, ჩვეულებრივ, სახლში ასეთი მაცივრები თითქმის არავის აქვს. ხშირად, მაღაზიებსაც კი, ან ეკონომიის მიზნით, ელექტროქსელიდან რთავენ. დიასახლისებს ვურჩევდი, უკიდურეს შემთხვევაში, მაცივარს ხელი მაინც მიადონ, რათა გაიგონ, რა დონეზე ყინავს.

ფარში

ფარშის ყიდვისას დიასახლისებს განსაკუთრებული ყურადღება მართებთ. პირველ რიგში იმიტომ, რომ შეზავებულია სანელებლებით, რაც კარგად მალავს მის როგორც შემადგენლობას, ასევე დამზადების ვადას. ფარშში, უკეთეს შემთხვევაში შეიძლება ხორცის ნაცვლად სოიოს ცილა, სახამებელი, კარტოფილი, ან ზედმეტად ბევრი წყალი იყოს დამატებული. ან, საერთოდ, ძველი და დაბინძურებული ხორცი იყოს გარეული.

დაკვირვებული დიასახლისი ხელის გასრესით შეიძლება მიხვდეს კიდეც, არის თუ არა კარტოფილი მის შემადგენლობაში, რადგან ის გაცილებით უხეშია, თუმცა, მაღაზიებში ამის ნებართვას, ალბათ, არავინ მისცემთ.

ყველაზე დიდ საფრთხეს ფარშის შენახვის პირობების დარღვევა შეიცავს. დაუშვებელია მისი გაჩერება მაცივარში სამ დღეზე მეტხანს. ფარში თხელ ფენად უნდა შეინახოთ, რათა ყინულმა ხორცის სიღრმეში შეაღწიოს და კოლიბაქტერიები არ გამრავლდეს. ამასთანავე, თავდახურულ ტაფაში ორთქლში უნდა შეიწვას და არა დაიწვას, სულ მცირე, 15-20 წუთის განმავლობაში, არანაკლებ 70 გრადუს ტემპერატურაზე.

განსხვავებული თვისებები და შენახვის პირობები აქვთ უკვე გადამუშავებულ ხორცპროდუქტებს.

ნანა პერტენავა, კომპანია "ნიკორას" ტექნოლოგი: სხვადასხვა მწარმოებლის დამზადებული სოსისის გარეგნული შეფერილობა შესაძლებელია ერთმანეთისგან განსხვავებული იყოს, რაც გარკვეული მიზეზებითაა განპირობებული. განსხვავება შეიძლება გამოიწვიოს: ნედლეულის ხარისხმა, საქონლისა და ღორის ხორცის თანაფარდობამ პროდუქტში, სანელებლებმა და პროდუქტის შებოლვის ხარისხმა.

სოსისის კონსისტენცია აუცილებლად უნდა იყოს მკვრივი და ერთგვაროვანი - არ იშლებოდეს. გაჭრისას ცხიმის წვეთები და ჟელეს მაგვარი სითხე არ უნდა შეიმჩნეოდეს. სოსისი არ უნდა იყოს წებოვანი - დამჭკნარი ქერქით.

მისი შენახვის ვადა ასაწონი სოსისის შემთხვევაში 3 დღეა, ხოლო ვაკუუმ-შეფუთვაში 15 დღე, ტემპერატურია კი 8 გრადუსს არ უნდა აღემატებოდეს.

ძეხვეული

მოხარშული ძეხვეულს სოსისის დამახასიათებელი თვისებები გააჩნია, თუმცა, მისი ფერი ზედმეტად წითელი არ უნდა იყოს. მისი დამახასიათებელი შეფერილობაა - მოვარდისფრო. ნატურალურ გარსაცმში მოხარშული ძეხვეულის შენახვის ვადა 3 დღეა. ხოლო ხელოვნურ, პოლიამიდურ გარსაცმში 30-45 დღემდე მერყეობს.

შებოლილი ძეხვეული კი მოწითალო-მოყავისფრო შეფერილობისაა. პროდუქტს უნდა ჰქონდეს მკვრივი შიგთავსი და არ იყოს წებოვანი, ობიანი და ზედმეტად სველი. აუცილებელია გაჭრისას არ აღენიშნებოდეს ზედმეტად წითელი შეფერილობა, რაც საღებავების გამოყენებაზე მიუთითებს. იმ შემთხვევაში, თუ ძებოლილი ძეხვის შემცველობაში შედის შპიკი (პატარა ცხიმები), ის უნდა იყოს თანაბარი მოცულობის და თანაბრად გადანაწილებული. შეფუთულის შენახვა 30 დღე შეიძლება 5-დან 10 გრადუსამდე, შეუფუთავის კი 15 დღე.

რაც შეეხება ნედლადშებოლილი ძეხვეულს, ის ხორცპროდუქტებში დელიკატესად მიიჩნევა. მისი წარმოებისას გამოიყენება უმაღლესი ხარისხის ნედლეული, რომელიც არ განიცდის თერმულ დამუშავებას - ხორცს ათავსებენ სპეციალურ გარემოში და ბუნებრივი გზით აშრობენ. ძეხვეულის გამოშრობის და შებოლვის ეტაპი თვეზე მეტხანს გრძელდება, რის შედეგედაც პროდუქტი იღებს განუმეორებელ გემოს. ნედლადშებოლილი ძეხვეული უნდა იყოს კარგად გამომშრალი, ზედაპირზე არ უნდა აღენიშნებოდეს ობი. მისი შენახვის ვადა 12-15 გრადუსზე 60 დღეს შეიძლება, სასუფრედ დაჭრილი ძეხვის შემთხვევაში კი 0-დან 8 გრადუსამდე 45 დღით.

შაშხები

შაშხს უნდა ჰქონდეს სასიამოვნო ვარდისფერი იერსახე. არ უნდა იყოს მეტისმეტად წითელი, რაც საღებავის გამოყენებაზე მიგვანიშნებს. პროდუქტის ზედაპირი არ უნდა იყოს წებოვანი და არ უნდა ჰქონდეს ქერქი, რადგან აღნიშნული კრიტერიუმები პროდუქტის სიძველეზე მიგვითითებენ. ვაკუუმ შეფუთვაში შაშხის შენახვა 15 დღეა შესაძლებელი, ხოლო შეუფუთავ მდგომარეობაში მაქსიმუმ 1 კვირა (0-დან 4 გრადუსამდე ტემპერატურაზე).

ბელა ნოზაძე

ასევე იხილეთ: რა საფრთხეს შეიცავს პოლიეთილენში შეფუთული პური

ქართველი ჟურნალისტის და ამერიკელი დიპლომატის ქორწილი ვაშინგტონში - "ძალიან ბედნიერები ვართ, რომ ვიპოვეთ ერთმანეთი"

უზენაესი სასამართლოს მოსამართლეობის ყოფილი კანდიდატი თამთა თოდაძეზე - "რა ბრიჯიტ ბარდო ესა მყავს, რა აბია ასეთი ნეტავ"

ვინ არის შორენა ბეგაშვილის ყოფილი ქმრის მეუღლე, რომელიც უკრაინაში ცნობილი დიზაინერია